El poble treballador dels Països Catalans ja està escalfant motors de cara a la vaga general del 29 de març. Els sindicats independentistes van moure fitxa perquè la jornada del 29 de març siga efectiva i cree, prèviament i posteriorment, un estat social que genere l’organització de la classe treballadora catalana. Així doncs, tant la Intersindical-CSC com la COS van establir contactes amb els sindicats de classe i combatius que actuen al país per tal de fer un bloc crític que marque la diferència amb CCOO i UGT. Aquesta aliança inclou sindicats combatius com la CGT -amb especial incidència al Principat-, CO.BAS, CNT, Intersindical Valenciana o STIB, però també sindicats sectorials, especialment els majoritaris de l’ensenyament a cada territori -USTEC, STEPV i STEI-. La idea és fer un pol de sindicalisme que mostre la seua oposició frontal a la reforma laboral i a la resta de mesures que ataquen els drets socials guanyats i així esdevenir una alternativa clara i útil a les classes populars que no donen suport el pactisme dels sindicats grocs (els quals van anunciar que convocaven la vaga per obtenir diàleg de l’Estat i no per tombar la reforma).
Vaga convocada legalment
I pel que fa a la convocatòria, la COS va enviar els preavisos de vaga general el 16 de març per a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. En aquest preavís, la COS va manifestar com a motius de convocatòria de la vaga les següents reivindicacions: la derogació del Reial Decret-Llei 3/2012 (la darrera reforma laboral), l’establiment d’un salari mínim de 1.200 euros, prestació d’atur de caràcter indefinit fins trobar un lloc de treball, supressió dels augments dels impostos indirectes, augment de la despesa social i inversió en serveis públics (ensenyament, sanitat, transports, etc.) com única forma viable de reactivació econòmica i de sustent per totes les famílies treballadores, polítiques ecològiques a favor de la defensa del nostre patrimoni natural i finalment el respecte a la lliure determinació i sobirania del poble treballador del nostre país.
Moviments socials
La xarxa teixida arran del 15M i de les mobilitzacions contra les retallades també s’ha activat per a treballar per a que la vaga sigui un èxit al marge dels sindicats majoritaris. En aquesta línia s’han constituït diverses plataformes locals que van més enllà del sindicalisme i aglutinen col·lectius socials de tot tipus. Aquesta és la resposta per a fer partíceps de la vaga els nous sectors socials de treballadors precaritzats, treballadores de la llar, persones aturades i jubilats, afectats per les hipoteques, usuàries de la sanitat. Plataformes com Maresme29M o Sabadell Lluitant són exemples d’aquest treball local.
També a les universitats
Des del dia 20 de març la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona està ocupada amb la intenció de mantenir la docència aturada fins la vaga general (en el moment de tancar aquesta edició de L’ACCENT se sap que la protesta seguirà com a mínim fins divendres 23). L’assemblea de la facultat (on hi treballa el SEPC) ha redactat un document on denuncia “la supressió de més de 60 places de professorat lector i associat; supressió que afecta de ple a l’oferta docent estructural de la facultat i conseqüentment a la qualitat de la docència impartida i que nosaltres com alumnes patirem properament, la precarització de la plantilla del PAS i la deriva autoritària” i per això encoratja a l’organització de la comunitat universitària contra les retallades. També hi ha estudiants dormint a la facultat de Comunicació, encara que sense parar les classes, i la facultat de Ciències Polítiques es decidirà si s’ocupa o no; ambdues també a la UAB.
I als mitjans de comunicació
Davant la crisi que amenaça el sector comunicatiu en els seus propis fonaments, els comitès de treballadors dels mitjans de comunicació són un dels sectors que, per la seva posició, més s’han significat a favor de la vaga. Ja sigui en mitjans públics com els de la RTVV o del CCMA o en mitjans privats, la vaga compta amb el suport majoritari dels professionals de la comunicació però alhora amb l’oposició i animadversió declarada dels propietaris dels mitjans. Per a trencar el silenci informatiu que de ben segur dictaran els grans grups mediàtics, diversos mitjans alternatius, entre els quals L’ACCENT, estan treballant per a tornar a posar en peu L’Agència29, una agència de notícies que difongui al minut el desenvolupament de la vaga als Països Catalans.