El passat 1 d’octubre el Comitè Executiu de la UEFA reunit a San Petersburg donava el vist i plau per a l’acceptació de la Federació de futbol de Gibraltar com a membre provisional de l’associació.
La història ve de lluny, Gibraltar ja presentà la seua candidatura l’any 2007 en el Congrés ordinari de la UEFA celebrat a la ciutat alemanya de Düsseldorf. La proposta fou rebutjada per 48 vots en contra i únicament quatre a favor, els de les federacions britàniques.
El context és molt diferent a l’actualitat, l’Estat Espanyol, el qual sempre ha adoptat una oposició radical a la candidatura, ha perdut pes específic pel que fa a la política exterior.
La proposta ja es va fer a nivell informal a l’anterior Comitè Executiu celebrat a Istanbul el passat mes de març, però no es resoldrà fins al proper Congrés ordinari de la UEFA que tindrà lloc el maig del 2013.
És previsible que des d’aquest precís moment comencen les pressions de la federació espanyola i del mateix Estat Espanyol per tractar de frenar la candidatura gibraltarenya. De fet, la consolidació d’aquesta, pot suposar la futura presentació de noves candidatures de territoris sense estat que podrien afectar-lo de forma directa. És per això que a partir d’aquest moment, amb una candidatura que ha aconseguit l’aprovació del Consell Executiu, és quan el tema ha eixit a la llum pública en els mitjans de comunicació de l’Estat Espanyol, per tal de preparar el camí a una campanya propagandística més intensa per tal d’influir en la votació dels delegats que participaran en el Congrés ordinari.
La resolució d’aquest assumpte serà seguida molt de prop per les diferents plataformes de suport a les seleccions esportives de nacions sense estat que existeixen a l’interior de l’Estat Espanyol. El resultat de la mateixa també ens servirà per veure quina és la capacitat real de pressió que té a l’actualitat un Estat Espanyol que es troba immers en una profunda i estructural crisi del seu projecte nacional, una crisi que està sent visualitzada de forma tangible a nivell internacional.