PSM i ERC, els dos partits del catalanisme moderat a Mallorca, van participar el passat 12 de setembre en la rebatejada com a “falsa Diada de Mallorca”.
De fet, els principals representants d’ambdós partits compartiren l’acte central d’aquesta Diada amb la cúpula del PSIB i, fins i tot, amb part del PP balear, que també acudí a l’acte institucional al teatre Principal de Palma.
La Diada del 12 de setembre començà a ser celebrada per la classe política mallorquina l’any 1997, quan el Consell de Mallorca, l’òrgan insular dirigit llavors pels regionalistes d’Unió Mallorquina (UM), va decidir fer un acte per commemorar el 12 de setembre de 1276, quan el rei Jaume II jurà la Carta de les Franqueses i els Privilegis del Regne de Mallorca.
Així, des de 1997 la institució insular, ara en mans de la consellera Francina Armengol (PSIB), promociona la celebració d’aquesta Diada, que ha servit sempre per arraconar en el calendari polític la històrica convocatòria independentista que té lloc durant la Diada del 31 de desembre a Mallorca, on els membres d’alguns partits semblen sentir-se cada cop més incòmodes.
El tarannà regionalista del 12 de setembre (tant pel seu contingut històric com pel discurs polític que se’n desprèn) ha fet que no només els “inventors” de la jornada (UM) segueixin celebrant-la cada any, sinó que des del primer dia han estat secundats pel PSIB i el PP.
Des de fa uns anys, a més, tant ERC com el PSM participen en els actes de la “falsa Diada”, malgrat l’estès sentiment de rebuig que crea aquesta efemèride per a les bases d’ambdós partits, ja que es commemora la concessió reial de privilegis a l’illa de Mallorca respecte de la resta dels Països Catalans.
Per la seva banda, l’organització juvenil independentista Maulets també ha volgut sortir el carrer enguany en motiu del 12 de setembre, tot i que ho han fet amb unes intencions totalment contraposades, editant cartells que denuncien la celebració de l’efemèride.
Enguany, a més, l’afluència de la societat civil als actes de la Diada ha minvat encara més que en edicions anteriors, quan els índex de participació ja avergonyien als seus responsables polítics.
D’altra banda, s’espera que aviat comenci a entrar en funcionament la Plataforma 31-D per tal de preparar els actes de la històrica Diada de Mallorca, que enguany podria presentar novetats importants, ja que el naixement de col·lectius com Gent Activa a Palma i a Inca o d’Endavant Mallorca planteja un nou repte per a l’esquerra independentista de l’illa.