Què és l'Accent?

Els mesos de setembre i octubre del 2002 L’ACCENT treia dos números especials com a presentació del projecte. Aquells dos primers números feien realitat un munt de somnis encetats mesos enrere quan, un grup de persones, vinculades a l’independentisme, partiren de la reflexió de la necessitat de dotar l’esquerra independentista dels seus propis mitjans de comunicació. En aquell moment, les ganes de treballar i la convicció en un projecte valorat com a imprescindible se sobreposaren a les dificultats materials i humanes. No debades, L’ACCENT naixia amb la voluntat de donar cobertura a uns territoris encara molt desvertebrats. És clar, també naixia per això, per ajudar a posar les bases per a la construcció nacional.

Des del començament estava clar quin seria el format de L’ACCENT: premsa escrita, en paper i per suposat en la nostra llengua. A més a més, s’havia de distribuir arreu de tots els Països Catalans. La gratuïtat també es va assumir de manera unànime. Després d’unes primeres reunions on es pensaren i discutiren el protocol de funcionament, les seccions i els seus continguts, va arribar el moment de posar-se mans a l’obra. El model de periòdic que volien, molt ambiciós econòmicament pel seu format i àmbit de distribució, requeria un treball de finançament gairebé artesanal. Calia buscar subscriptors desinteressats que cregueren en el projecte i li donaren suport. Un finançament base que havia de complementar-se amb publicitat seleccionada. Afortunadament, la realitat va superar les nostres expectatives i en aquests gairebé quatre anys hem pogut constatar de la maduresa del nostre moviment i de l’ajuda, gairebé sempre desinteressada que se’ns ha ofert per part de persones, col·lectius, organitzacions i locals.

Durant 11 anys hem estat presents quinzenalment al carrer. Amb prop de 400 subscriptors que rebien el periòdic a casa, hem repartit gratuïtament milers d’exemplars en casals, bars, facultats i centres de treball. També hem col·laborat en diverses iniciatives comunicatives de l’esquerra independentista i del moviment popular.

A principis de 2014 vam tancar l’edició en paper. Els canvis en la comunicació a través de internet i l’aparició de les xarxes socials van fer que el producte que fèiem fins aquell moment quedés sovint superat pels esdeveniments i dificultés l’objectiu d’una informació dinàmica. A partir d’aquell moment ens vam posar a replantejar el projecte i vam arribar a la conclusió que calia començar de nou a través d’un nou web molt més complert que el que fins al moment teníem i que usàvem com a element secundari. També vam plantejar-nos una presència molt activa a les xarxes socials, que en aquests mesos de molt baixa intensitat en l’elaboració de continguts, ha mantingut viva la flama del mitjà.

L’ACCENT ens reivindiquem com a mitjà alternatiu, però no alternatiu pel seu format, contingut o formes de funcionament -que són, lògicament, democràtiques i horitzontals-, sinó pel fet de treballar per crear una societat alternativa a l’actual, on no tinga cabuda cap mena d’opressió social, de gènere o nacional. El balanç, fins ara, pensem que és positiu, encara que sabem que el camí que ens resta per fer és molt gran. La informació és la primera pedra en el camí cap a la llibertat.