Qui és qui al nou govern d'Artur Mas

Qui és qui al nou govern d'Artur Mas

consellers CiU

ELS IMPULSORS DE LES POLÍTIQUES NEOLIBERALS

consellers CiUBoi Ruiz (Barcelona,1954)
Conseller de Salut

Fins que ha assumit el càrrec era el president de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), la patronal de la sanitat privada. D’ell s’espera que impulsi un model basat en la gestió privada amb finançament públic. Ruiz s’havia destacat per defensar, per exemple, que els pacients paguessin el menjar de l’hospital mentre estan ingressats.

consellers CiUFrancesc Xavier Mena (Vielha,1958)
Conseller d’ Empresa i Ocupació

Mena ha compaginat la feina a la universitat amb la gestió d’empreses. És catedràtic d’Economia de la Universitat Ramon Llull i professor ordinari d’ESADE, on a més ha estat director de diversos màsters. Té experiència com a consultor en diversos àmbits d’activitat econòmica, especialment en el turisme.

consellers CiUFerran Mascarell (Sant Just Desvern,1951)
Conseller de Cultura

El fitxatge més mediàtic d’Artur Mas, pel cop que ha suposat contra el PSC. Ja havia estat conseller de la mateixa cartera, però al final del tripartit. I anteriorment havia estat regidor de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona. En el sector privat ha destacat com a conseller delegat d’RBA Audiovisual.

consellers CiUAndreu Mas-Colell (Barcelona,1944)
Conseller d’Economia i Universitats

Ja havia estat als últims governs de Jordi Pujol, primer com a comissionat i després com a conseller d’Univesitats, que aleshores encara estava separat d’economia. Ha estat impulsor de la Graduate School of Economics i ha estat secretari del Consell Europeu d’Investigació a Brussel·les.

ELS CONVERGENTS

consellers CiULluís Recoder (Barcelona,1958)
Conseller de Política Territorial i Sostenibilitat

Ha estat alcalde de Sant Cugat del Vallès durant els darrers 11 anys, essent la darrera etapa el càrrec institucional més important de CiU. És membre del corrent roquista de CDC. Partidari sense embuts del Quart Cinturó, la seva dona és sòcia de Hakerson International SL juntament amb Joan Laporta. Aquesta empresa pretén dur a terme la polèmica requalificació dels terrenys de Can Trabal a l’Hospitalet de Llobregat, que compta amb una forta oposició veïnal.

consellers CiUIrene Rigau (Banyoles 1951))
Consellera d’Educació

És una de les més veteranes com a consellera del nou executiu. El 1999 ja va assumir la cartera de Benestar. Des del seu escó quan CiU estava a l’oposició, va donar suport a la Llei d’educació que va impulsar el govern de Maragall perquè va dir que “permetia desallotjar el maig del 68 de les escoles catalanes”.

consellers CiUFelip Puig (Barcelona,1958)
Conseller d’Interior

Un dels homes forts de CiU, és a la política del Principat el que Rafael Blasco és al PP valencià o Rubalcaba al govern estatal. Anteriorment ja havia estat conseller d’obres públiques, conseller de medi ambient, president d’ADIGSA -l’empresa d’habitatge públic de la Generalitat- i secretari general de Benestar Social.

ELS VINCULATS AL MÓN CATÒLIC

consellers CiUJosep Lluís Cleries (Barcelona,1956)
Conseller de Benestar i Família

Ha estat durant molts anys dirigent del moviment d’esplais cristians i de la totpoderosa Fundació Pere Tarrés. Dirigent de CDC encarregat de les polítiques de família, ja havia ocupat diversos càrrecs durant els anys 90 al departament que ara dirigeix.

consellers CiUJoana Ortega (Barcelona,1959)
Vicepresidenta i consellera de Governació

Inicià la seva carrera política com a regidora de l’ajuntament de Barcelona fins esdevenir la número dos d’Unió Democràtica de Catalunya. Prèviament, havia presidit durant poc més d’un any l’Institut Català de la Dona. Psicòloga, formada en gestió pública a l’IESE -l’escola de negocis de l’Opus Dei-, ha estat tertuliana de Radio Intereconomia i articulista a El Mundo. Joana Ortega es converteix amb aquest nomenament en la veu i els ulls de Duran i Lleida dins el govern del Principat.

consellers CiUJosep Maria Pelegrí (Lleida,1965)
Conseller d’Agricultura i Medi Ambient

Un dels homes forts d’UDC, actualment n’és el secretari general. Anteriorment havia ocupat diversos càrrecs al govern autonòmic, com el de conseller de governació. El seu nomenament com a conseller d’agricultura respon a la “tradició” de nomenar un lleidatà per al càrrec. La conjunció d’agricultura i medi ambient en una sola conselleria i amb temes tan candents sobre la taula com són les ZEPA i els regadius fan preveure que aquesta sigui una de les conselleries que pugui generar més polèmica.

ELS VINCULATS A L’APARELL DE L’ESTAT

consellers CiUPilar Fernández Bozal (Barcelona,1963)
Consellera de Justícia

Fins ara era l’advocada de l’estat en cap a Catalunya. En aquest càrrec, va denegar el permís a Arenys de Munt perquè el 13 de setembre de 2009 s’hi celebrés la primera consulta sobre la independència. Un dels seus encàrrecs hauria de ser, ara, impulsar el Consell de Justícia de Catalunya, que la sentència del TC ha prohibit.

>> L’ADN del nou govern del Principat