Des que s’ha conegut que la Fiscalia espanyola ha iniciat el procés per impedir que la candidatura Iniciativa Internacionalista-La Solidaritat Entre els Pobles concorri a les eleccions europees, i que el Tribunal Suprem espanyol ha acceptat a tràmit la demanda, s’han alçat diverses veus que denuncien la vulneració de drets que aquest procés suposa.
Organitzacions dels Països Catalans (Endavant, Maulets), basques (l’Esquerra Abertzale), gallegues (Nós-UP, Frente Popular Galega i Nova Esquerda Socialista), aragoneses (Cucha Independentista) i a nivell estatal (En Lluita, el PCPE i la candidatura Esquerra Anticapitalista) han denunciat aquesta voluntat d’il·legalització de la candidatura. La mateixa candidatura ha emès un comunicat. També ERC, Aralar, el PNB i EA, han criticat la impugnació.
En un sentit molt diferent, Willy Meyer, en nom d’Izquierda Unida, mostrava el paper que juga aquesta formació en dir que cal respectar les decisions dels jutges: “Si un jutge o un tribunal decideix que una candidatura determinada no s’ha de presentar, doncs no es presenta”.
Comunicats de denúncia
La mateixa candidatura Iniciativa Internacionalista – La Solidaritat entre els Pobles ha emès un comunicat on explica que tampoc se sorprèn de la voluntat de prohibir-los de presentar-se, i que de fet “aquest escenari que havíem previst serveix per a retratar definitivament la identitat de fons entre els tres partits espanyols pilars de l’actual règim monàrquic: PP, PSOE i IU, conjurats per a intentar impedir qualsevol avanç progressista”.
En el seu comunicat, Endavant denuncia que “l’actitud del Govern espanyol el que mostra és la seva voluntat d’estendre l’estat d’excepció que ja pateix Euskal herria a la resta de l’Estat espanyol, inclosos els Països Catalans, ja que diversos ciutadans i ciutadanes del nostre país també participen en aquesta llista electoral”.