El tràfec de joves internacionalistes solidaris cap als diferents països d’Amèrica Llatina ha estat constant des de les primeres revolucions. No obstant, és curiós com no sembla haver influït de manera definitiva en el coneixement general que en tenim de les seves circumstàncies i història recent. I això quan és a partir d’aquesta gent que ens serveix de pont com millor podríem comprendre la realitat d’alguns com El Salvador, que de tan menut sovint ens costa situar-lo en un mapa.
Aquest potser fou el pensament que va tenir Ruma Barbero quan es va decidir a crear aquesta novel·la gràfica. “La Chelita” recull les experiències de Charo Borreguero durant la seva estada en aquest país centreamericà durant el període de reconstrucció, on va col·laborar en la realització de l’informe de la Comissió de la Veritat de les Nacions Unides. Aquesta important fita jurídica va permetre documentar totes les atrocitats comeses durant una guerra “civil” que va durar dotze anys fins acabar en 1992. Aquesta, dirigida des de Washington en el marc de la Guerra Freda, es va materialitzar en un extermini sistemàtic de camperols sota el principi de “terra cremada”.
Però aquest còmic no té la pretensió de ser ni un pamflet ni un llibre d’història. De fet, treballa sobre el camí obert per Joe Sacco, mestre comicaire del periodisme documental, amb obres com la darrera “Notas al pie de Gaza”. La recepta comporta diversos ingredients, el primer dels quals és posar-se a l’alçada del lector més desinformat. Això ho fa principalment amb un guió àgil que segueix els passos de la cooperant protagonista i dels seus descobriments, tot i que també dóna veu a diverses companyes i salvadorenques. Però també, amb un dibuix que sembla inofensiu i que li permet abordar les situacions més difícils alhora que intercala algun que altre moment humorístic.
De tota manera, l’ingredient principal de l’obra, i allò que ens queda després de la seva lectura, és l’extensa documentació sobre la que es fonamenta la seva intenció didàctica. Seguir les aventures d’una jove idealista revolucionària té el seu interès, però en última instància, tal i com diu una de les víctima entrevistades: “Aquesta és la meva venjança, contar-li-ho a vosté, que tot el món sàpiga què van fer”.
En tot cas, s’ha de reconèixer l’habilitat de l’autor en quant a tècnica narrativa a tots els nivells, i sobre tot l’exquisida sensibilitat humana que demostra amb els personatges. A més, s’ha d’aclarir que tot i prendre honestament partit per la causa del poble, el seu compromís últim és amb la veritat, i per això no amaga els assassinats comesos pels revolucionaris. Comptat i debatut, la lectura de “La Chelita” és un veritable plaer, tant si us agrada la novel·la gràfica com si només sentiu interés pel tema. Com a curiositat, cal comentar que l’obra ha estat editada ara en espanyol per Dolmen, però va ser realitzada i publicada originalment en llengua asturiana.
La Chelita. El Salvador 1992. Guió: Ruma Barbero i Charo Borreguero. Dibuix: Ruma Barbero Dolmen Editorial (Palma, 2013) 160 pàgines, blanco i negre, rústica 14,00 €. Web: lachelitaelsalvador1992.blogspot.com