Aquest passat 9 de febrer, els ocupants de Sa Casa Llarga, un edifici situat al Secar de Sa Real (Mallorca) que duia a terme una intensa tasca de lluita contra l’exclusió social, van rebre una notificació que els obligava a desallotjar l’edifici en menys d’una setmana. D’aquesta manera, 12 anys de feina es veuen amenaçats per un burofax que passa per alt l’esperit d’un acord inicial de cessió.
Un espai on reconstruir-se després de l’exclusió
L’any 2003 un conjunt de persones amb una sensibilitat social molt gran van crear la fundació Can Gazà, amb la intenció de treballar contra l’exclusió social. Decidiren que la seva feina havia d’anar encarada a les persones que ja havien estat excloses de la societat, i de les quals l’administració pública se’n desentenia. Durant aquests dotze anys la Fundació Can Gazà ha funcionat amb uns principis que són un referent en el front de la inclusió social. El projecte es basava en el principi social que cadascú aporta segons les seves possibilitats i rep segons les seves necessitats.
Aquesta fundació instal·là una casa d’acollida al Secar de sa Real, coneguda com a Can Gazà, on en l’actualitat s’hi allotgen 30 persones. Aquest és l’edifici que serveix com a residència. Per a poder dur a terme les tasques d’inserció laboral, la fundació aconseguí la cessió d’una altra finca a prop de l’anterior, coneguda com Sa Casa Llarga. Els propietaris de Sa Casa Llarga es posaren en contacte amb la fundació ja que ells no podien fer-se càrrec del manteniment d’un edifici en estat ruinós. Proposaven a la fundació una cessió prorrogable cada tres anys a canvi que aquesta fundació rehabilités l’edifici.
Les persones acollides a Can Gazà aportaven el seu treball a Sa Casa Llarga per al manteniment global del projecte. La finca de Sa Casa Llarga disposa d’un hort d’on extreuen el que necessiten per viure i també en comercialitzen una part. A més a més disposa d’una tenda de productes de segona ma, restaurats o reciclats en els tallers de la casa. També és l’espai on es duen a terme diverses activitats per a recaptar diners, com fires i concerts.
El projecte de Sa Casa Llarga és un projecte autogestionat pels seus habitants, que compta també amb col·laboracions puntuals de persones i entitats. Així, la rehabilitació de tota la casa, especialment la teulada, i el canvi de tot els els sistemes de subministrament energètic i d’aigua s’ha costejat amb aportacions de més de 200.000 euros. Una part important d’aquestes aportacions provenen de fons públics, atorgats a aquest edifici en virtut de l’activitat d’inserció que s’hi duu a terme. S’ha passat d’una finca abandonada a un espai que compleix una funció social que ni la pròpìa administració pública ha estat capaç de garantir per a les persones excloses.
La cara més visible del projecte de Sa Casa Llarga és Jaume Santandreu, un excapellà i poeta manacorí, expulsat de l’esglèsia catòlica per part del bisbe de Mallorca. El seu enfrontament amb el bisbat fou per verbalitzar en nombroses ocasions, el seu rebuig a les maneres conservadores i tancades de la institució eclesièstica, per reivindicar la seva condició d’homosexual i per manifestar-se políticament d’esquerres i a favor de la independència dels Països Catalans.
Resistència a ser desallotjats
Després de només sis anys i una inversió de més de 200.000 euros, la família Feliu va avisar per burofax el passat dilluns 9 de febrer que el proper dissabte 14 els membres de la funció han d’abandonar la finca, donant per acabat l’acord entre ells i la Fundació Can Gazà.
La família propietària de l’immoble no ha volgut donar cap altra explicació que el fet que donaven per acabat l’acord i ha manifestat en cercles privats que vol vendre’s la finca. Una finca, situada just al costat del nou Hospital de Son Espases, que s’ha vist revaloritzada també per la forta inversió duta a terme per la Fundació Can Gazà. Fonts d’aquesta fundació denuncien la voluntat especuladora de la família propietària, ja que ha rebutjat una oferta de compra ajustada a l’ús actual, que ha fet una entitat social.
La gent de la fundació i els habitants de Sa Casa Llarga han decidit i comunicat en roda de premsa dijous 12, que no pensen abandonar Sa Casa Llarga mentre no trobin un altre lloc on viure i continuar el projecte, que demanden un acord amb la família Feliu per l’enorme inversió realitzada en la rehabilitació de la finca i que a partir de dissabte, dia en el qual se’ls ha ordenat abandonar la finca, okuparan Sa Casa Llarga mentre no s’aclareixi el seu futur. Paral·lelament, una munió d’entitats, organitzacions polítiques i moviments socials de Mallorca han expressat la seva solidaritat amb la fundació i amb l’acció de Jaume Santandreu, que s’ha encadenat a l’entrada de l’edifici com a mesura de resistència.