La música popular forma part del patrimoni de qualsevol poble, però la homogeneïtzació cultural que, especialment al llarg del darrer mig segle, han provocat els mitjans de comunicació de masses i la globalització ha posat en perill aquesta riquesa comuna.
Eivissa i Formentera no han estat una excepció en aquesta tendència, però ara un parell de músics han decidit capgirar-la i donar-li un nou impuls a les cançons tradicionals pitiüses. Els músics són Omar Gisbert (Alcoi, 1973) i Joan Barbé (Eivissa, 1984), i la seva aposta per les tonades tradicionals és el projecte Ressonadors.
Ressonadors és una proposta musical nascuda amb l’objectiu de traure de l’oblit la música popular pitiüsa i acostar-la a un públic més general, sobretot el jovent. Segons expliquen els seus responsables, per fer-ho s’han recolzat en la riquesa pròpia d’aquesta música compaginant-la amb un so contemporani. Les tonades reben, doncs, un format més modern però sense perdre la seva essència.
A més, per tal d’atraure aquest públic no especialitzat en la música folk, s’ha comptat amb la col·laboració d’artistes dels grups contemporanis de més èxit de les Pitiüses i amb la d’altres músics de renom; hi participen, entre d’altres Gerard Quintana, Joan Murenu, membre de l’històric grup pitiús UC, Ángela Cervantes, Alfredo Marí, Xomeu Juan o el Projecte Mut.
El projecte Ressonadors s’ha materialitzat en l’edició d’un CD que conté 13 d’aquestes cançons, entre les quals hi ha “Bona nit”, “Blanca roseta, “Anàrem a Sant Miquel” o “Jo tenc una enamorada”. A més, també s’ha editat un DVD amb el documental Ressonadors endins, que explica el procés de gravació d’aquest treball, que ha durat any i mig.
Ressonadors, però, no acaba ací, ja que s’ha previst gravar altres dos CD més. De moment, el primer ha estat un èxit de vendes a Eivissa i Formentera i els concerts que han oferit els impulsors del projecte han estat multitudinaris, com ara el del passat 7 d’agost a Vila, que aplegà més de 5.000 espectadors. Mesos abans, el concert de presentació del projecte comptà amb la participació de més de 80 músics i, malgrat la pluja, devers 3.000 persones hi aguantaren fins a la darrera cançó.
Projecte educatiu
Un altre aspecte de Ressonadors és el seu vessant didàctic. Els seus autors han elaborat un projecte educatiu amb l’objectiu que el jovent pugui conèixer les cançons pròpies de les seves illes d’una manera lúdica a través de l’ensenyament de la música a les escoles i als instituts.
El projecte pedagògic inclou una panoràmica general de la música popular d’Eivissa i Formentera -història, tipologia i paper que hi tenia-, a més d’un explicació de l’origen de cadascuna de les 13 cançons que formen part del primer CD de Ressonadors i la transcripció de les seves lletres. Adjunta, finalment, bibliografia per ampliar la informació.