Només la plataforma Salvem el Botànic presentarà un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) que autoritza la construcció d’un hotel d’11 plantes al Solar dels Jesuïtes, on es troba el Jardí Botànic de la Universitat de València. Els serveis jurídics de la Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de València han decidit abstenir-se.
>> El TSJPV autoritza un hotel d’onze pisos al solar dels Jesuïtes
Salvem el Botànic exigeix que aquest terreny es qualifique com a no edificable i es dedique a l’espai públic. Per això, ha decidit seguir avant amb el recurs contra la sentència del TSJPV que rectifica la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) del Jardí Botànic i avala la construcció de l’hotel de 5 estreles per part de la constructora Expo Grupo. Tot i això, després de 18 anys de litigis i dispositives en favor de la constructora, la plataforma no té prou recursos econòmics per a fer front a un altre judici, segons ha declarat el seu portaveu, Pasqual Requena. Per això, ha demanar solidaritat popular i ha anunciat que encetarà una sèrie d’iniciatives per tal d’aconseguir diners, com ja van fer el 1995 amb la rifa de quadres donats per artistes valencians.
En un comunicat emès per Salvem el Botànic, la plataforma ha criticat fortament a les administracions valencianes. La Conselleria de Cultura i l’Ajuntament de València s’han tirat enrere després d’anys de judicis, malgrat que va ser la Generalitat qui va fer un decret per protegir el Solar. A més, l’acceptació de la sentència implica el pagament de 3.000 euros en concepte de les despeses del procés a Expo Grupo per part de la Generalitat, que ha estat acusada de desviament de poder.
En declaracions a L’ACCENT, Pasqual Requena ha manifestat que “el Jardí Botànic, el Col•legi dels Jesuïtes i la seua capella neobizantina, l’església de Sant Miquel i Sant Sebastià, el tram final de la Gran Via de Ferran el Catòlic i el Jardí del Túria conformen, junt a algunes altres fites arquitectòniques, un paisatge urbà d’una importància indubtable i amb un nivell màxim de protecció patrimonial”. Per al portaveu del col·lectiu, “els terrenys de Jesuïtes, que són l’original pati d’entrada col•legial i de jocs dels alumnes, sempre han estat lliures de tota edificació i haurien de continuar així per a sempre, entre altres coses per a no interferir amb la visió actual del paisatge”.