Salvem Es Trenc!

Amb el mateix títol de l’article i com a clam en contra de l’especulació urbanística a uns dels litorals verges  de Mallorca, fa més de  trenta anys s’aixecava un moviment de repulsa en contra de la destrucció d’uns espais més idíl·lics  de la nostra roqueta. Manifestacions, concentracions, recollides de signatures, fins que es va aconseguir aturar-ho. Jo passejava molt menys anys que ara.

Dins dels mateixos temps, s’ocupava Sa Dragonera, jo també hi vaig esser donant el suport als ocupants, des de la rereguarda a Sant Elm, on els pescadors proveïen dels queviures als 30 llibertaris, que es trobaven ocupant l’illa, esquivant les llanxes de la Guàrdia Civil que ho impedia.

L’ocupació, que es comença a gestar en un casal  anarquista “Talaiot Corcat” i “Terra lliure” fou, perquè l’empresa PAMESA hi volia construir un Casino. Col·lectius, associacions, partits polítics d’esquerra i intel·lectuals s’uniren en una lluita conjunta i aferrissada – parlem dels anys 1977-  que dóna com a resultat que s’aturés judicialment el pla d’urbanització de la petita illa.

El reso dels mitjans de comunicació  i l’ocupació de l’illa,  evità que un litoral mallorquí com és el de Sant Elm, recordem que després fou reconeguda com a Parc Natural, no s’hi construís  i que una altra mobilització, impulsada pel GOB i molts altres col·lectius   va impedir que s’hi fes  un Port Esportiu, l’any 1998,  ben a prop del ja declarat  Parc Natural,   a les acaballes del primer  Govern de  Jaume Matas  del PP ( que anteriorment havien defenestrat a Cristòfol Soler, President que substituí a Cañellas arrel de la seva dimissió pel Cas Túnel de Sóller)  i  que perdé el poder  l’any 1999 i governà el Pacte de Progrés.

Ara el Govern Balear, torna a posar en perill aquesta àrea de Sa Ràpita- Ses Covetes- Es  Trenc, aprovant una modificació del Pla Territorial, basant-se en que existeix un error, respecte  l’àrea  de construcció permesa,  que era d’una superfície de 2 hectàrees, i ho canvien, aprofitant la majoria absoluta,  a 21 hectàrees , el que permet construir un macrohotel de luxe de 1170 places i un camp de Golf. Per afegitó, també hi haurà infraestructures necessàries per aquest augment de població.

Altre cop, comencen les mobilitzacions, amen d’una campanya orquestrada per Internet que en tres dies ha arreplegat més de quinze mil signatures. Amb el lema: “Qui estima Mallorca, no la destrueix”, defineix el  sentiment del poble Mallorquí en contra de la tan temuda “Balearització” que significa omplir de ciment els  litorals, més emblemàtics de Mallorca, que  s’havien aconseguit preservar.

Després de trenta anys, la lluita ,  contra de l’especulació urbanística d’uns governants sense escrúpols i que no estimen en lloc on naixeren, ja que si l’estimessin no el destruirien, continua.