**
El president de l’entitat de Binissalem sospita d’industrials o senyors de la Serra molestos amb les denúncies contra la contaminació i les construccions il·legals.**
El passat 26 de juliol la seu del Grup d’Amics en Defensa del Medi Ambient (Gadma) va aparèixer amb la porta rebentada i l’interior totalment destrossat. Algú havia estat al local, a Binissalem, durant la matinada de diumenge a dilluns, i s’havia dedicat a destruir violentament tota mena de documents i material històric de l’entitat. Fins i tot hi van ruixar benzina, malgrat que no va arribar a cremar.
En un primer moment, el president de Gadma, Bernat Fiol, va parlar, prudentment, d’un possible cas de vandalisme sense escrúpols. Però el pas dels dies, i l’anàlisi de les destrosses, assenyalen cap a una altra banda. Es va tractar d’una revenja, executada per algun “empresari o senyor botifarra”, en paraules de Fiol, molest amb les denúncies de l’entitat ecologista, coneguda a Mallorca per la seva tasca d’intervenció directa en favor del medi ambient.
Bernat Fiol, recorda que Gadma té molts amics i, de fet, ja compta amb més de 600 socis. Ara bé, el col·lectiu binissalemer no té cap mirament a l’hora d’actuar contra els empresaris i industrials que contaminen els torrents i l’entorn de forma deliberada, contra els passos privatius que s’imposen a molts camins públics de l’illa o contra els grans “senyors” de la Serra de Tramuntana, que es fan construir instal·lacions il·legals amb total impunitat. Per això, apunta Fiol, Gadma “també té alguns enemics”, i aquesta és la principal hipòtesi amb la qual s’està treballant.
Millor la gent que els doblers
Val a dir que la gran quantitat de denúncies i accions directes que practica aquesta entitat ecologista fa molt difícil assenyalar ningú directament. El que està clar, però, és que no es va tractar d’unes destrosses a l’atzar: s’havien buidat una desena de carpetes i arxivadors i hi havia un munt de documents inutilitzables, ruixats amb aigua i benzina, malgrat que no va arribar a cremar. A més, els responsables de l’agressió es van encarregar de fer desaparèixer projectes de Gadma, com el de reciclatge i compostatge a Binissalem.
El Grup d’Amics en Defensa del Medi Ambient estava preparant la celebració del seu desè aniversari. Però Fiol explica que ara serà mot més complicat, ja que els assaltants també van destruir material informàtic, documentació fiscal, el recompte de socis nous i un bon nombre d’anys d’història de l’entitat.
Fiol, a més, recorda que Gadma és una entitat que no viu de doblers i subvencions, sinó que bàsicament treballa amb la força humana dels seus membres i simpatitzants. De fet, “Gadma no depèn de 7 o 8 alliberats com moltes altres entitats”, i per tant, diu Fiol, “seguirem lluitant amb tota normalitat contra les agressions al territori, netejant torrents, saltant tanques il·legals o manifestant-nos contra la contaminació de les activitats industrials més agressives”. “Prefereixo l’activisme de la gent que 40 o 50 mil euros anuals per després quedar-nos sense persones que puguin fer la feina”, sentencia Fiol.
En aquests moments, Gadma està duent a terme diferents línies de treball. La més flamant, però, és un estudi sobre un possible cas de contaminació amb amiant, que esquitxaria una de les majors empreses energètiques que operen als Països Catalans. De fet, es sospita que a la zona d’Alcúdia podria haver-hi més de 100 tones d’amiant pul·lulant sense control.