>> Els Diables i Bruixes del Riberal demanen asil polític al Principat
En una carta emesa a la Generalitat principatina a mitjans d’aquest mes de setembre, els Diables i Bruixes del Riberal, una secció de l’entitat cultural nord-catalana Aire Nou de Bao, han demanat asil polític davant el perill de veure prohibits els correfocs a causa de la nul·la atenció que el Govern francès posa a les demandes del món del foc nord-català.
Així que mentre les mobilitzacions en contra de la directiva europea del foc segueixen endavant de nord a sud del nostre territori, sembla que el respecte a les tradicions catalanes pateixen un biaix entre el territori sota gestió espanyola i el territori sota administració francesa.
Sense resposta
Segons exposen a la carta, els Diables i Bruixes del Riberal van obtenir una moció de suport del Consell General, de diversos municipis, de diferents entitats culturals i de milers de persones. Aquest treball es va desenvolupar en el context d’adaptació de la directiva en funció de les tradicions culturals, religioses o festives de cada estat membre de la Unió Europea. El passat 2 de juny, el diputat del partit conservador Unió pel Moviment Popular (UMP) al departament dels Pirineus Orientals François Calvet va demanar al Govern francès, també liderat pel conservador Sarkozy, l’adaptació del text. D’aleshores ençà, han passat tres mesos i no s’ha obtingut cap resposta, per la qual cosa l’Estat francès ha fet cas omís a les demandes.
Els diables de la Catalunya Nord denuncien que l’Estat oculta la realitat cultural d’una part del territori que administra. Si d’ací a quatre mesos París no rectifica en la seua actitud, els correfocs podrien perillar a les terres més septentrionals dels Països Catalans.
A l’espera del pronunciament
Al sud de l’Albera, el futur sembla menys negre. El passat diumenge 9 d’agost, dos centenars de colles de diables, dimonis i bestiari, es van reunir a Valls (l’Alt Camp) per debatre les esmenes a la directiva proposades per les federacions de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. A l’assemblea també hi foren presents la Coordinadora de Diables i Bèsties de Foc de Barcelona, la Coordinadora de Diables amb Parlaments, la Coordinadora de Bestiari del Baix Llobregat i la Federació de Dimonis del País Valencià. Les propostes van ser aprovades per unanimitat per totes les colles i finalment admeses per la Conselleria de Cultura.
Una de les al·legacions més destacades que va eixir d’aquesta assemblea va ser la de tractar les activitats d’aquest sector com a “manifestacions festives amb pirotècnia” en comptes d’espectacles, fet que, segons les colles, facilitarà la resolució de les propostes l’acceptació de les quals no se sabrà fins que el Parlament Europeu no es pronuncie. Per als caps de les colles reunits a Valls, els aspectes reivindicatius han quedat perfectament regulats i ara cal esperar a la voluntat política.
Polítics catalans i espanyols hauran d’acordar les properes setmanes el resultat final de l’adaptació de la directiva.