Dies moguts a les Illes; l’aprovació de l’anomenat decret de català a la sanitat (veure L’ACCENT 151) el passat dia 27 de març ha servit d’excusa als sectors més espanyolistes de la societat per atacar novament la llengua. Mentre el PP l’impugnava i s’hi manifestava en contra, el Consell Consultiu ha dit que el decret es queda curt, ja que exigeix als sanitaris un nivell de català inferior al de la resta d’empleats públics. Hi ha hagut de tot, concentracions a favor i en contra del decret, i comunicats de sindicats i organitzacions. Novament el català ha esdevingut a les Illes una arma política.
L’aprovació del decret de català a la sanitat balear ha servit d’excusa novament a certs sectors per agitar el conflicte lingüístic a les Illes. El decret exigeix que els professionals sanitaris, un cop aprovades les oposicions i en un termini màxim de dos anys, acreditin el seu coneixement de català. S’exigirà el certificat B als llicenciats, i el certificat A a la resta de personal; o el que és el mateix, s’exigirà al personal sanitari que com a mínim entenguin la llengua pròpia de les Illes Balears. El Consell Consultiu de les Illes ha qualificat com a massa tou aquest decret, ja que creu que se’ls hauria d’exigir el nivell C com a la resta de funcionaris del govern.
Les reaccions no es van fer esperar i el PP ja ha anunciat que impugnarà el decret, ja que el fet de demanar als metges que entenguin la llengua pròpia de les Illes va en contra de la qualitat del servei. A més, ha anunciat també que si torna al poder no només derogarà el decret de sanitat sinó que també derogarà la Llei de normalització lingüística que el mateix PP aprovà. Aquests dies s’han viscut també concentracions a favor i en contra del decret. Els primers en concentrar-se foren els sindicats espanyols de metges i infermeres amb el suport de la USO que es concentraren en contra del decret a Mallorca i Eivissa. Els sindicats CCOO i UGT també han rebutjat el decret en diferents comunicats.
Una altra concentració més sonada fou la del passat 1 de març, concentració que comptà amb molt suport mediàtic i que no aconseguí aplegar ni 1000 persones. La manifestació si bé en teoria era contra el decret de sanitat, ràpidament va derivar en una concentració política contra la llengua catalana. En aquesta s’hi aplegà la flor i nata de l’espanyolisme illenc, membres del PP, el Círculo Balear o destacats falangistes s’ajuntaren per cridar consignes com: “català no, mallorquí i espanyol sí” o “el català a Catalunya”. El Govern de Múrcia ha aportat el toc estrambòtic a l’assumpte oferint als facultatius que abandonin les Balears per culpa del decret una plaça a la sanitat murciana, on “no s’imposa cap idioma”.
Reaccions en defensa del català
Per altra banda l’Obra Cultural Balear i l’STEI-i es van manifestar en favor del decret i aquests dies hi ha hagut diferents concentracions per donar-li suport. També s’ha creat una plataforma d’usuaris pel dret a ser atesos en català i s’ha convocat una cadena humana per part de l’OCB per al pròxim dia 9 en contra de les agressions al català. El suport al decret també arribà de part de col·lectius mèdics com l’Acadèmia Mèdica Balear o de facultatius independents, amb un comunicat a favor del decret que ha aplegat més d’un centenar de firmes de professionals sanitaris.
L’esquerra independentista, amb Maulets i el SEPC, juntament amb Joves de Mallorca per la Llengua, han convocat una manifestació el pròxim dia 23 d’abril per tal de revitalitzar el sentit reivindicatiu de la diada de Sant Jordi i amb l’objectiu de defensar la normalització de la llengua catalana. En un comunicat han remarcat la necessitat de conscienciar el jovent mallorquí en la defensa del català, i més tenint en compte els atacs que ha rebut la llengua pròpia de les Illes aquests darrers mesos. La concentració serà a les 18:30 a la plaça del Tub de Palma.