Les deficiències a l’abocador de Milà, únic equipament d’aquestes característiques actiu a Menorca, no s’han resolt encara, segons denuncia l’associació ecologista GOB Menorca. L’associació denuncia que al cap de pocs mesos d’haver-se fer l’obra d’ampliació les deficiències encara no s’han solucionat. Un dels temors era que davant aquesta situació, s’optés per traslladar els residus a Mallorca, perquè siguin incinerats allà. Una opció, que segons GOB Menorca sembla confirmar-se.
A hores d’ara s’han detectat problemes a les dues noves cel·les construïdes (anomenades III i E), així com en la bassa que recull els lixiviats. O sigui, a la major part de la zona nova de Milà. Fins avui, encara no s’ha pogut comprovar si el mal funcionament de l’equipament ha provocat algun tipus de contaminació. Tot i que en algun punt de la cel·la E l’aigua de l’aqüífer ha travessat totes les membranes, la contaminació es donaria si es produís el procés invers, de dalt a baix, perquè l’aigua estaria impregnada pels lixiviats dels residus. La Fiscalia de Medi Ambient està investigant aquesta possible contaminació, que ja va produir-se en el primer abocador construït a Milà, fa 30 anys.
La situació provoca que els residus actualment s’acumulin amb rapidesa, i aquí és precisament on entra en joc la proposta de traslladar-los a l’incineradora Son Reus de Mallorca, que no rep prou residus per la dimensió amb què va ser dissenyada. Segons el GOB, aprendre a tancar de cada vegada més el cicle de les matèries usades i evitar la contaminació durant els processos de transformació, és un dels reptes importants de la nostra societat. Aquesta opció, que és en realitat una necessitat, no es resol quan es cremen els residus, perquè s’obté energia però també unes cendres altament tòxiques que ningú sap què fer-ne. Més enllà de l’àmbit ambiental, GOB Menorca creu que la bona gestió dels residus i el seu reaprofitament pot ser un generador de llocs de treball, alhora que pot facilitar sistemes de reinserció social.