Sis militants de l’Assemblea de Joves de Lleida s’enfronten a un judici per injúries per la denúncia del Mosso d’Esquadra implicat en una agressió a un independentista al passat 11 de setembre. Coincidint amb aquest nou procés, el col·lectiu juvenil ha presentat el balanç repressiu del 2008: 32 identificacions, 15 dies d’arrest domiciliari, una detenció i més de 1.000 euros en multes que quantifiquen un setge per part d’autoritats polítiques i policials in crescendo des dels fets de la Diada.
“La repressió respon a la lluita política” explica Gerard Sala, portaveu de l’Assemblea de Joves de Lleida (AJLL).
Ell mateix s’enfronta a la imputació de tres delictes, dos per atemptat a l’autoritat per part de dos Mossos arran dels fets de la Diada i un tercer per injúries juntament amb sis membres més del col·lectiu juvenil. Tot plegat en un mes de maig que, en paraules de Sala, ha suposat el “punt àlgid de la repressió” després que transcendís una completa investigació a l’Assemblea de Joves per haver denunciat Juan de Dios, l’agent que va agredir al militant independentista el passat 11 de setembre.
Investigació completa sense precedents
En denunciar públicament la identitat de l’agent, els Mossos d’Esquadra van emprendre una croada contra l’AJLL. La denúncia per injúries -que el jutge va tramitar com una falta però que el cos policial pretén que sigui delicte- va incorporar extensos informes i materials sorgits d’una investigació policial sense precedents en el context de Ponent. S’adjunten fotografies de l’agressió penjades a la porta del Casal l’Ocell Negre; han identificat el propietari del domini del web del col·lectiu; han investigat una associació cultural legal vinculada a l’Assemblea; inclouen els telèfons personals dels sis militants i faciliten dades sobre la CAJEI entre altres.
Per Sala és la “tercera fase” de la creixent repressió que ha patit l’Assemblea de Joves en els seus tres anys d’història. Primer multes administratives; després, judicis de faltes; i finalment, una investigació policial i judicis per delictes. Així mateix critica la “voluntat política” del consistori lleidatà, la Paeria, en la repressió al moviment juvenil. Aquest mes de maig han tingut l’enèsim judici en el qual actuaven com a acusació particular, aportaven pèrits per valorar suposats danys -en el darrer cas per un mural- que mostren segons Sala la seva “actitud bel·ligerant”.
Segons l’AJLL es tracta d’una bel·ligerància que respon, en gran part, a la campanya de l’esquerra independentista de Lleida a favor de la conservació del Roser com a símbol de la resistència nacional i que es pot convertir en un Parador Nacional espanyol.