“Si la militarització del barri continua, la metxa de Gamonal es pot encendre de nou a Burgos”

Burgos està en peu de guerra des que el passat setembre l’Ajuntament va adjudicar les obres de reforma de la Plaça de Toros, valorades en 5,5 milions d’euros, a una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Sacyr i la immobiliaria Río Vena, propietat d’Antoni Miguel Méndez Pozo, un empresari conegut com ‘el jefe de Burgos’. Méndez Pozo era el responsable de les obres de reforma del bulevard de Gamonal que va quedar frenat per la pressió veïnal a principis d’any. Ara, la reforma de Plaça de Toros ha empès els burgalesos a crear la Assemblea Contra l’Especulació (ACE), que demana la paralització de les obres i una consulta ciutadana per preguntar als veïns l’ús que s’ha de donar a l’equipament. Després de la victòria en la lluita contra el bulevard, veïns i veïnes de tot Burgos es tornen a marcar un objectiu concret. A L’Accent entrevistem Diego Pérez Motos, membre de l’ACE. Pérez afirma que la seva voluntat es realitzar mobilitzacions pacífiques, però després dels aldarulls de dijous passat avisa que la Policia Nacional i l’Ajuntament estan fent números per tornar a encendre la metxa a la ciutat.

Quina és la demanda de l’Assemblea Contra l’Especulació en la lluita contra la reforma de la Plaça de Toros de Burgos?

La nostra reivindicació és que es paralitzin les obres que han començat fa tres setmanes i es faci una consulta a la ciutadania per preguntar què s’ha de fer amb l’equipament. No té sentit invertir tants diners a la Plaça de Toros. El govern ho ven com una reforma per convertir l’espai en multiusos, però al projecte d’obres no consta aquesta intenció i només es parla de la coberta i la façana exterior. A més, segons hem pogut saber per alguns mitjans, podria ser que finalment el preu de l’adjudicació a la UTE de Méndez Pozo augmentés 3 milions d’euros.

Quins motius teniu per oposar-vos a la reforma de la Plaça de Toros?

Per començar, Burgos és la segona ciutat amb més deute de l’estat espanyol. A dia d’avui l’endeutament és de 3.500 euros per ciutadà. Creiem que és una despesa innecessària, tenint en compte la quanitat d’aturats que hi ha a la ciutat, la quantitat de desnonaments que vivim dia a dia, i la quantitat de gent que malviu només amb diners procedents de prestacions. No veiem necessàries les obres perquè no suposaran cap benefici per la ciutat, només per Méndez Pozo. Actualment la Plaça de Toros només s’utilitza sis dies l’any en motiu de les festes de Burgos, i a més fa temps que els tècnics de l’Ajuntament avaluen l’estat de l’edifici, perquè té aluminosi.

Aleshores, quins motius creieu que han empès a l’alcalde de Burgos, Francisco Javier Lacalle, ha tirar endavant les obres?

L’únic motiu és pagar al senyor Méndez Pozo, ‘el jefe de Burgos’, una espècie d’Al Capone de la ciutat, el nom del qual ha estat relacionat darrerament amb la Operació Púnica, per cert. El Partit Popular el vol comepnsar per les obres de reforma frustrades del bulevard de Gamonal que els veïns vam aturar. Tot això es demostra mirant el concurs de licitació public de les obres de la Plaça de Toros: hi havia fins a quatre projectes que oferien un preu més barat (La diferència amb el segon projecte més car és de 800.000 euros). Lacalle i Méndez Pozo són amics. De fet, no és cap secret que l’alcalde Javier Lacalle viu en un àtic de luxe construit per una empresa de Méndez en terrenys requalificats pel PP.

manifestacionPlazaToros-615x345Foto: Canal54.es

Com materialitzeu la lluita contra les obres a través de l’Assemblea?

Des del setembre hem organitzat manifestacions i assemblees setmanalment. Fa quinze dies ens vam reunir amb l’Ajuntament i l’alcalde va dir-nos que no sabia res de l’inici de les obres ni de la militarització que està patint el barri de Gamonal. Després d’això, va anunciar en roda de premsa que les obres de la Plaça seguien endavant.

Després que l’Ajuntament hagi mostrat aquesta actitud, quins passos heu fet?

De moment seguim convocant assemblees i manifestacions. Dijous passat (6 de novembre) volíem fer una acció batejada amb el nom de ‘Rodea la plaza’. Un cop vam arribar-hi, vam trobar un dispositiu de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional. Va ser aleshores quan un dels agents va agredir una persona de 70 anys, després que aquesta li demanés el número d’identificació, i els aldarulls van començar. La Plaça de Toros està al centre, però la càrrega policial va fer que corréssim pel Carrer Victòria, en direcció a Gamonal, on es van aixecar les primeres barricades. Al final, va haver-hi cinc detinguts, dos d’ells menors d’edat, que han quedat en llibertat i a l’espera de judici per càrrecs d’alteració de l’orde públic i atemptat contra l’autoritat. Per altra banda, dijous a les vuit del vespre hem convocat una manifestació, que volem que sigui simultània al màxim de barris possibles de l’estat espanyol, contra l’especulació i la corrupció.

Abans parlaves de militarització del barri de Gamonal. Si la Plaça de Toros està al centre, perquè la Policia Nacional centre els seus esforços en aquest barri?

Perquè va ser on es van aixecar les primeres barricades. De tota manera, vull deixar clar que la lluita contra les obres de Méndez no és una lluita exclusiva de Gamonal, és una lluita de tot Burgos.

Després dels aldarulls, la pressió policial ha augmentat?

Sí, a l’assemblea del dilluns següent, agents de la UIP van estar seguint als nois més joves de l’ACE per identificar-los. Per altra banda, l’Ajuntament també ens ho està posant difícil. Es nega a cedir-nos qualsevol local per fer actes de difusió, i ens veiem obligats a fer les xerrades en escales de Centres Cívics municipals.

Això ha fet que la mobilització veïnal perdés força?

Al contrari. En l’última assamblea van venir unes 300 o 400 persones més. Al principi potser érem cent veïns, i ara el nombre de participants potser s’ha triplicat. A més, crec que seguirà venint més gent a mesura que s’assabentin de la malversació de fons públics en aquest cas.

Concentracion-Plaza-de-Toros-615x345 Foto: Canal54.es

Davant la reacció policial, les properes manifestacions les convocareu amb voluntat pacífica?

Sí.

Llavors, creus que es pot tornar a encendre la metxa a Gamonal en particular, i a Burgos en general?

Si la militarizació de Gamonal continua, la metxa es pot encendre a Burgos. La militarització actual del barri és tremenda. Estan fent seguiments, hi ha hagut agressions a veïns per part de policies secretes… Una caça de bruixes, vaja.

Davant la falta de respostes del govern municipal del PP, teniu algun suport de l’oposició conssitorial formada per PSOE, IU i UpyD?

Els únics que ens donen suport són els veïns de l’Assemblea de Gamonal. A nivell sindical, ni CCOO ni UGT ens han donat cap suport, mentre que la CGT, a banda de deixr-nos material, tampoc ha fet cap comunicat al respecte. El PSOE, IU i UPyD es limiten a dir que estan en contra de les obres, però no han vingut mai a l’assemblea com a partit, encara que a títol individual algun militant hagi fet acte de presència. A més, el seu discurs és condemnar el que consideren violència en els aldarulls ocorreguts en les protestes veïnals.

Quina reacció et genera la condemna de la violència per part dels partits polítics?

Em sorprèn. La gent només veu les imatges que surten a la televisió o les informacions que es donen a la ràdio. Però s’ha d’estar allà per saber què causa aquesta violència. Si estiguessin al carrer amb nosaltres no podrien condemnar res després de veure l’actuació policial.