Cinc obrers portuguesos van morir el migdia del dissabte 7 de novembre a Andorra -un sisè va morir el març del 2007 i tenia 23 anys. L’enfonsament de l’accés oest del túnel de Dues Valires, mentre els treballadors feien una injecció de formigó enmig d’un temporal de neu, provocava les morts. Onze treballadors van quedar sepultats sota l’estructura de bastides, ferro i ciment, dels quals cinc van perdre la vida, un d’ells com a conseqüència de la hipotèrmia després de dotze hores sota la runa.
Andorra és un país on, segons denunciava la Coordinadora Obrera Sindical en el seu comunicat, “la legislació en matèria social i laboral és gairebé inexistent, i on les persones treballadores es troben en una condició real de ser no-ciutadans”, és un país on, per exemple, no se celebra l’1 de Maig. De fet, ja es detectaren irregularitats en la mort del març del 2007, quan un treballador va caure del vehicle que conduïa per un talús: el treballador no tenia carnet de conduir. Els 30 treballadors que hi havia dissabte a la boca oest de 2 Valires estaven contractats per diferents empreses. En total, per les obres de Dues Valires han passat o hi són encara 17 empreses. Ben pocs dels treballadors han estat mai sota contracte d’una de les tres empreses que s’encarreguen de la construcció.
El 2005, el Govern d’Andorra encomanà a la Unió Tècnica d’Empreses (UTE) Dragados-Dragasa-TP Armengol la construcció del túnel 2 Valires que havia d’accelerar les comunicacions directes entre la Massana i Encamp. L’obra havia d’estar acabada el 2008 però s’ha ajornat fins el 2011. Aquest retràs, i la consegüent acceleració dels treballs, és una de les possibles raons indirectes que marca el sindicat independentista COS com a causa de les morts.
La central sindical portuguesa Confederació General dels Treballadors Portuguesos – Intersindical Nacional (CGTP-IN) també s’ha pronunciat davant els fets. Lamenta la situació tan precària que pateixen els seus compatriotes i denuncia la mancança de seguretat dels treballs.