Unes 200 persones van participar ahir a la concentració convocada per Solidaritat Antirepressiva de Terrassa (SAT) davant l’Ajuntament de Terrassa després que es fes publica la sentència absolutòria del cas Jonathan Carrillo. El membre de SAT Francesc Argemí qualifica la concentració d’“emotiva” i destaca la heterogeneïtat dels participants: “va ser intergeneracional, va venir gent d’arreu de la comarca i fins i tot el grup de suport a en Yassir d’El Vendrell. També hi era la família del Jonathan i amcs seus”. L’acte va constar d’una encesa d’espelmes i una ofrena floral, així com de la lectura del comunicat valoratiu de la sentència per part de SAT. Argemí qualifica la sentència de “vergonya” i afirma que és una demostració més de la connivència entre la justícia i els cossos de seguretat: “els policies són intocables i, en canvi els familiars i els col·lectius que demanem justícia no tenim dret a res. Som nosaltres els que hem de demostrar la seva culpabilitat quan les proves ja ho demostren”, assegura. Finalment, l’acte va acabar amb una ofrena floral al Pla del Bon Aire, lloc on van succeir els fets fa 9 anys.
Diferents vies de lluita
Després de l’emissió de la sentència, la lluita de SAT i tots els col·lectius i persones que lluiten per demostrar la culpabilitat dels quatre policies, es bifurcarà en tres vies. La primera l’anunci de presentació d’un recurs de cassació al Tribunal Suprem, tal com avançàvem ahir a L’ACCENT. Ara mateix, un dels principals obstacles de cara a que el recurs es pugui desenvolupar és la incògnita sobre si la Fiscalia també recorrerà la sentència. “En cas que la fiscalia no presenti recurs, ens exposem a que si el nostre no és acceptat, la família hagi de fer-se càrrec d’uns costos judicials altíssims”, explica Francesc Argemí.
Per altra banda, la lluita per la memòria de Jonathan Carrilo continuarà al carrer en forma de mobilització i treballant en xarxa amb altres col·lectius que denuncien impunitat policial en casos similars, com per exemple el de Juan Andrés Benítez o el de Pedro Álvarez.
La tercera via de lluita consisteix en demanar a l’Ajuntament de Terrassa la retirada de servei de tres dels agents involucrats en la mort de Carrillo, que a dia d’avui encara formen part de la Policia Municipal de Terrassa. El quart agent absolt forma part de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El col·lectiu SAT ja va presentar la petició a l’Ajuntament, i l’alcalde Jordi Ballart no hi va accedir: “ens va dir que tenia les mans lligades perquè sense una sentència inculpatòria s’havia de respectar la presumpció d’innocència”, relata Argemí. Ara, la sentència considera provat que els tres agents van estar involucrats en la mort, fet que Argemí considera “suficient” per tornar a exigir la retirada dels agents del cos.