Teresa Forcades, metgessa, doctora en Salut Pública, i també monja i teòloga feminista, ha posat damunt la taula una reflexió molt interessant sobre la grip A. Alerta d’irregularitats farmacèutiques, dels perills de la vacuna contra el virus A/H1N1 i de les greus conseqüències polítiques de la declaració de pandèmia. Per la xarxa d’Internet corre un vídeo on l’entrevisten durant una hora.
Per què no hi ha hagut cap ressò, ni polític ni mediàtic, sobre les vacunes contaminades que va distribuir la farmacèutica Baxter a final de gener d’enguany? Si no fos perquè un tècnic de laboratori va descobrir-ho, aquestes vacunes s’haurien subministrat a la població, cosa que hauria generat veritablement una pandèmia real.
I és que, segons Forcades, no hi hauria cap base per haver declarat el nivell màxim de perill de pandèmia, tal com va fer l’OMS al juny, si no fos perquè aquest organisme havia canviat la definició de ‘pandèmia’ un mes abans: des del maig, ja no és requisit morir a causa d’un agent infecciós per tal de declarar l’alerta màxima sanitària.
On posa l’accent Forcades, però, és en les conseqüències polítiques de la declaració de pandèmia: en aquest context, les autoritats polítiques poden obligar la població a vacunar-se. A més, una de les novetats més greus és que les companyies farmacèutiques que fabriquen la vacuna exigeixen als estats que els donin impunitat legal. De fet, els EUA ja han signat un acord que allibera polítics i farmacèutiques de tota responsabilitat pels efectes secundaris de la vacuna.
Forcades avisa que el risc de vacunar-se és molt més alt que el de no fer-ho, tenint en compte que la grip A és més benigna que la grip estacional, i recomana que la gent no es vacuni. Però què passarà si els estats acaben obligant la gent a vacunar-se?
És per això que la doctora fa una crida a la mobilització per tal d’evitar que la vacuna sigui obligatòria i perquè la gent que decideixi vacunar-se no sigui privada del dret a demanar responsabilitats o compensacions econòmiques en cas que tingui efectes secundaris (pot arribar a produir paràlisi i, fins i tot, la mort).