The private eye: Quan la tecnologia esdevé hostil

tpeye 01 smallDe la revolució digital, dels comuns o de la cultura lliure darrerament se’n parla prou. L’extensió d’internet ha suposat un sotrac pel model dominant de producció cultural, i com en tota crisi, els que formen part “d’allò que està morint” ho veuen com una amenaça, mentre que aquells que pertanyen a “allò que no acaba de nàixer”, hi veuen la salvació. Però la veritable dificultat per jutjar-ho és segurament la manca d’autèntics professionals que prediquen amb l’exemple, si més no al món del còmic en general. No és el cas de Martín i Vaughman, els autors d’aquest còmic digital, que han decidit apostar per aquest nou model de producció i distribució cultural a la xarxa basat en el micropagament.

Així, han decidit crear la seva pròpia editorial anomenada “Panel Syndicate” i distribuir al seu web el còmic digital “The Private Eye”, del qual per ara hi ha disponible el primer capítol. Allà el podeu descarregar en tres llengües, entre les que hi ha el català, així com en diversos formats. Per cert, cap d’els quals conté aquell codi maligne per restringir els drets de les lectores conegut com a DRM. A canvi de la seva feina, els autors us demanen el preu que creieu convenient pagar sota el vostre criteri, a partir de zero euros. La idea és que l’obra es done a conèixer i obtenir una base de lectors suficient per cobrir les despeses econòmiques de la seva producció.

El dibuix de Marcos Martín, sempre dins un estil de còmic comercial americà, resulta visualment molt atractiu. A banda del fet que demostra tenir molt bona traça com a narrador gràfic. Això es demostra, per exemple, en el detall d’adaptar el format al propi d’una pantalla d’ordinador o tauleta. Per la seva banda, el plantejament de la història tampoc no està gens malament. Es tracta d’un guió de ciència ficció que remet a certs problemes del món dels nostres dies. Actualment empreses com Facebook o Google però també els propis operadors d’internet emmagatzemen gran quantitat d’informació personal sobre tots nosaltres, tant aquells arxius que volem donar a conèixer als quatre vents com dades que remeten a secrets de tota mena que no voldríem que ningú conegués. Doncs bé, què passaria si “el núvol” que conté tota aquesta informació esclatés produint una revelació massiva de secrets? Totes aquestes tecnologies de la comunicació que fem servir es tornarien de sobte hostils i l’anonimat seria el bé més preuat.

Si més no aquesta és la premissa que serveix de base per plantejar una història que, d’altra banda, sembla moure’s dins els paràmetres del gènere negre. És a dir, amb misteri, protagonista detectiu i tota la resta. Tampoc no li busquem els tres peus al gat: el contingut és de pur entreteniment, un terreny en que els autors saben moure’s. Ara bé, el que tracten de demostrar és tota una altra cosa: si la cultura lliure pot ser sostenible econòmicament. I en aquest sentit haurien de tenir el nostre suport, en especial per voler provar-ho també en català.

The Private Eye. Brian K. Vaughan, Marcos Martín, Muntsa Vicente
Panel Syndicate (http://panelsyndicate.com)
32 pàgines, color, format digital. Preu lliure