Torís: el Correllengua a un municipi de frontera lingüística

Torís, municipi situat al nord de la comarca de La Ribera, a l’anomenada Vall dels Alcalans, sent el poble que fa frontera lingüística amb les comarques castellanoparlants, va celebrar el passat 16 d’octubre la festa i el 20é aniversari del Correllengua. Sempre gràcies als esforços i les mans del Bloc de Progrés Jaume I de Torís.

Malgrat que a les passades eleccions la dreta hi va tornar a guanyar, la confluència entre el PSOE (segona força més votada), el regidor de Ciutadans i actual alcalde (amb qui es va pactar aquest càrrec per un període de 6 mesos) i el regidor de Compromís (coalició que es presentava per primer cop a les passades eleccions), va fer que el Partit Popular perdera l’alcaldia que havia gestionat els darrers anys anys amb majoria absoluta. En conseqüència, durant la passada legislatura s’hi va marginar qualsevol promoció de caire “catalanista” al municipi.

El Bloc de Progrés manté la flama encesa

El Bloc de Progrés sempre s’havia mantingut com a l’únic col·lectiu a Torís que defensa la catalanitat de les comarques valencianoparlants del País Valencià. Per això, durant els passats 20 anys (i més encara si sumem els anys de post-franquisme i de la batalla de València) els seus membres han sigut objecte d’insults, atacs personals i marginació per part de la dreta castellana o blavera, la que malauradament pensa que la identitat valenciana sols es defensa amb una senyera amb blau, un himne regional i el suport a un club de futbol, sense donar veu ni importància a la resta de mostres culturals. És a dir, ignorant aquelles comarques on la normalització i la unitat lingüística no suposa cap conflicte, on, fins i tot, s’ha mantingut les quatre barres com a símbol identitari a les viles i ciutats, ja siguen valencianes o castellanoparlants.

Malgrat aquesta innegable i valuosa defensa de la nostra identitat per part del Bloc de Progrés, els atacs i la marginació política van produir una progressiva disminució de la seua activitat, encara agreujada arran de la majoria absoluta del Partit Popular dels passats quatre anys. I els actes del Correllengua es veieren relegats un bar del poble, però mai es van deixar de fer.

El Correllengua d’enguany

En l’actual legislatura, el Bloc de Progrés ha pogut recuperar per al Correllengua un espai com és el Pavelló Municipal, gràcies al PSOE local (principal suport que ha tingut sempre al poble i que en breu assumirà l’alcaldia), que sempre ha mantingut certa sensibilització per la defensa de la llengua (ara sumada a l’arribada de Compromís). En aquest espai pogueren fer el sopar de festa i el lliurament dels premis “Jaume I” a les estudiants de l’escola i de l’institut de Torís, premis promoguts pel Bloc de Progrés amb motiu de la commemoració del 9 d’octubre, i aquest any en homenatge a l’Ovidi Montllor pels 20 anys de la seua mort.

En la vetllada d’aquest any, també s’hi va retre un entranyable homenatge a la figura de José Martínez, conegut com “Pepe Mitgeta”, mestre de l’escola i veí del poble que va morir recentment. Homenatge merescut per la seua vinculació social al poble, tant al Bloc de Progrés com a moltes altres associacions locals.

La recuperació d’espais com el pavelló, que va permetre una major assistència (al voltant de les dues-centes persones), del propi carrer amb la cercavila prèvia i, els propers anys, de l’alcaldia, poden donar aire nou a aquest col·lectiu. No obstant cal ressaltar la manca de participació de la gent més jove del poble en aquestes mobilitzacions. La implicació d’aquest segment de la població no pot quedar només en mans del Bloc de Progrés però, caldria tindre-ho en compte, ja que suposaria una renovació important per a mantindre aquest tipus de projectes; essencials per a iniciatives com la festa del Correllengua; imprescindibles per a la defensa de la llengua i de la cultura amb tot el que suposa per a la vertebració dels Països Catalans.