El proper 14 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Marxa Jove Pel Territori, una iniciativa que parteix d’una vintena d’entitats juvenils amb un missatge clar: “una altra Mallorca és possible”. Novament es cerca denunciar les dinàmiques “d’especulació i destrucció” del territori impulsades per part de diferents governs autonòmics, i en aquest sentit enguany la marxa serà una pujada a Muleta, una muntanya al municipi de Sóller amenaçada per projectes urbanístics.
Jove i oberta
La caminada compta amb el suport d’un ampli ventall d’entitats juvenils provinents de diferents punts de la geografia mallorquina, amb col·lectius locals de pobles com Vilafranca de Bonany, Sa Pobla, Felanitx i Esporles, entre d’altres. A la llista de convocants destaca Joves del GOB, històrica organització ecologista de les Illes, i també hi trobam organitzacions de l’Esquerra Independentista, com Arran i el SEPC, així com espais més amplis, entre els que hi ha l’Assemblea UIB.
Més enllà de la clara reivindicació ecologista, la marxa dibuixa un espai juvenil organitzat més extens i actiu del que a primera vista podríem notar a Mallorca. D’aquesta manera es configura com un punt de trobada entre diferents experiències d’autoorganització dels joves illencs.
Un paratge amenaçat
Muleta destaca dins el territori Solleric per la seva importància ecològica i arqueològica, sent un dels principals jaciments de l’espècie prehistòrica Myotragus balearicus. Aquesta elevació, molt propera a la costa, és el lloc on es troba un dels dos fars del Port de Sóller, i al seu contacte amb la mar es formen diverses coves, lloc de troballa dels esmentats fòssils.
A més, Muleta forma part de l’anomenada “ruta de la pedra en sec”, i com a tal objecte de visites per part de turistes interessats en la vessant més natural i cultural de la Serra de Tramuntanta.
Ja fa anys, però, que l’amenaça especulativa posà l’ull en aquest espai natural. Cap a l’any 2006, gràcies a la qualificació dels terrenys en qüestió com a urbanitzables, l’immobiliària Khun & Partner, una dels líders del sector i responsable de nombrosos casos de destrucció del territori, hi projectà una urbanització.
La defensa del jovent
Fou l’organització juvenil Maulets, amb presència a Sóller, la que organitzà una primera oposició als plans especulatius de Khun & Partner i el Partit Popular, realitzant diverses accions en aquest sentit. Hi destacà la encartellada realitzada de la seu de l’esmentada immobiliària al municipi, en el marc de la jornada nacional de lluita pel territori “Està tot fatal!” l’any 2007. L’entrada del segon “pacte de progrés” al govern autonòmic aturà temporalment el projecte urbanitzador, que ara previsiblement serà posat en marxa, com tants altres, pel govern de José Ramon Bauzá.
La Marxa Jove pel Territori, que l’any passat tingué lloc entre Sant Joan i Montuïri, ha escollit Muleta per aquesta segona edició degut a aquesta renovada amenaça que pateix la muntanya. Les darreres setmanes han suposat un intens treball organitzatiu per part els impulsors de la marxa, que a més de la important tasca de difusió de la convocatòria, organitzaran diferents autobusos que partiran cap a Sóller de diversos punts de l’illa.
Tot pareix indicar que aquest any la Marxa Juvenil pel Territori tornarà a ser un gran èxit. Les entitats que la impulsen, que l’any passat realitzaren “sols un punt de partida” aspiren a consolidar ja enguany la mobilització en mig d’un mogut panorama polític.