Entre 2000 i 7000 persones, segons les fonts, es manifesten diumenge 24 d’abril en contra del feixisme i per un ‘Sabadell per a totes’. La mobilització denuncia les darreres agressions al CSA l’Obrera, realitzades pel mateix grup de nazis que va voler intimidar la UAB.
Eren dos quarts de sis de la tarda, hora d’inici de la manifestació, i la plaça Imperial ja era ben plena. Plena de gent, plena de colors i de força banderes. I sobretot, plena de gent vinguda d’arreu: de diferents col·lectius de Sabadell, de diverses poblacions del Vallès Occidental i d’altres comarques. Poca estona després, arrencava la manifestació al crit de “Visca la lluita antifeixista”. En aquell moment, la mobilització ja aplegava més d’un miler de persones. El nombre ha augmentat i els números ballen entre les més de 2.000 i les prop de 7.000 persones, segons les fonts.
Els milers de persones han corejat càntics i crits durant tota l’estona. ‘Sabadell és antifeixista’, ‘Nazis no’, ‘Fora feixistes dels nostres barris’, ‘Si toquen l’Obrera, ens toquen a totes’ o ‘Sabadell serà la tomba del feixisme’ han estat els més corejats. També n’hi ha hagut en record a Guillem Agulló i Carlos Palomino, assassinats pel feixisme al País Valencià i Madrid, ara fa 23 i 9 anys, respectivament.
Un càntic que s’ha sentit era ‘Qué pasa? Qué pasa? Que no queremos fachas!‘, una versió d’un càntic habitual en les lluites i mobilitzacions per un habitatge digne. Fet i fet, la pancarta de la capçalera, ‘Sabadell per a totes’, la duien moltes dones de la PAHC de Sabadell, un dels col·lectius que més ràpid va respondre en una de les darreres agressions feixistes contra el CSA l’Obrera. Darrera, entremig de la manifestació, hi feien acte de presència nombrosos col·lectius i organitzacions polítiques, des de l’esquerra anticapitalista fins la socialdemocràcia més liberal.
Durant tota la manifestació, moltes persones omplien els carrers d’adhesius antifeixistes, antiracistes i antisexistes de la Plataforma Antifeixista de Sabadell i del Moviment Popular de Sabadell. Quan s’ha arribat al gimnàs Therien Jiu Jitsu Kick Boxing, del C/Sol i Padrís, tot de persones l’han omplert d’adhesius. L’acció de denúncia s’ha fet perquè es té constància que en aquest gimnàs s’hi entrenen alguns dels feixistes que han intimidat el barri.
La mobilització ha seguit al crit de ‘Nativa o estrangera la mateixa classe obrera’ i ‘El feixisme avança si no se’l combat’ fins arribar a l’Obrera. Un cop allà, membres del CSA han llegit el manifest de la mobilització i, tot seguit, han agraït la presència dels milers de persones que havien participat de la manifestació antifeixista. Un cop desconvocada, algunes persones han aprofitat per visitar el centre social o prendre-hi alguna cosa, mentre la nombrosa presència policíaca marxava del lloc.
El CSA l’Obrera, en el punt de mira
La convocatòria del diumenge 24 surt d’una assemblea oberta realitzada al CSA l’Obrera després que fa quinze dies van aparèixer una seixantena de feixistes al bar del davant del centre social, segons explica Héctor Rodríguez, membre del CSA. “Volíem donar una resposta unitària perquè sabíem que no era l’únic episodi que havia tingut lloc”, comenta Rodríguez.
A parts dels cops de roc contra els vidres del CSA -encara visibles-, tenien constància que havien molestat una gent que feia un mural antifeixista al barri. A això, cal sumar-hi l’aparició de “dos nazis borratxos i amb una navalla” dins de l’Obrera, que van amenaçar-ne la gent, ara fa tres mesos.
La manifestació d’avui, convocada sense signar perquè la feien seva una gran diversitat de col·lectius, ha estat “un èxit absolut”, en paraules de Rodríguez. “Ja ens imaginàvem que vindria gent, perquè sabíem que la convocatòria havia arribat a Barcelona. La voluntat era convocar a nivell de Vallès i ha vingut tothom que havia de venir, però també gent de més enllà i per això ha vingut més gent de la que ens esperàvem”, afirma Rodríguez.
Un altre dels objectius principals, mobilitzar gent de les diferents capes i moviments de Sabadell, també s’ha aconseguit, segons Rodríguez. Amb aquesta mobilització s’ha aconseguit revifar la Plataforma Antifeixista de Sabadell, “que estava latent”.
Rodríguez situa aquest auge del feixisme en el naixement del CSA l’Obrera, més enllà del fet que alguns dels nazis visquin pel mateix barri. “És un centre social que té molta activitat, molt obert al barri; per ells deu ser el seu principal enemic”, explica el sabadellenc. En remarcar, també, que des dels inicis, el centre social té un marcat caràcter antifeixista i antiracista. De fet, a dins hi té un gimnàs obertament antifeixista i antisexista.
“No tancarem l’Obrera per això”, rebla Rodríguez. El CSA s’acosta al seu primer any de vida, ja que es va alliberar en el marc de les mobilitzacions de l’1 de maig del 2015.
FOTOGRAFIES: Víctor Serri