Aquesta diada de Sant Jordi, des de la redacció i alguns dels i les col·laboradores de l’Accent us oferim una tria de títols, novetats o de recent edició, de llibres en català. Assaig, novel·la, poesia o contes, obres en la nostra llengua que ens han agradat, més enllà dels títols més coneguts i publicitats.
Una invitació a llegir i compartir.
## Una tendresa oculta (poemes escollits)
Vicent Andrés Estellés
Ed. Tres i Quatre, 2024
En l’Any Estellés, cal retornar al poeta de la mà de les persones que millor ens hi poden guiar. Aquesta antologia, a cura de Jaume Pérez-Montaner, és un bon tast de l’obra del gran poeta català de Burjassot.
Jaume Pérez-Montaner ha fet una tria d’alguns dels millor poemes amb la complicitat del coneixement rigorós i profund de l’autor, de l’obra i dels temps convulsos en què va escriure.
## Poesia completa
Joan Salvat-Papasseit
Edicions 62, 2024
Edició commemorativa del centenari de la mort del poeta, a cura de Jordi Cornudella amb pròleg d’Enric Casasses.
Joan Salvat-Papasseit és un dels poetes essencials de la nostra tradició moderna. Ara que es compleixen els cent anys de la seva mort, és oportú de recuperar, aplegats en un sol volum, els sis llibres de poemes que van sortir entre 1919 i 1925, afegint-hi els poemes esparsos i algunes proses relacionades amb el fet poètic.
El pròleg d’Enric Casasses, escrit especialment per a aquesta edició, proposa una nova valoració de la poesia de Salvat-Papasseit.
## En encesa espera
Benet Salellas
Tigre de Paper, 2024
L’advocat Benet Salellas ha escruit una crònica dels fets de l’estiu de 1992. Una quarantena d’independentistes catalans van ser detinguts per les forces repressives espanyoles en el marc de l’Operació Garzón per tal de garantir la pau social en la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona. Mentre a la superfície la societat de l’espectacle gaudia amb l’eufòria esportiva, a les entranyes de l’Estat, a les garjoles de la Guàrdia Civil, aquells arrestats eren cruelment torturats i maltractats.
Una crònica d’uns fets repressius que van marcar una generació de l’independentisme i que serveixen, avui, per entendre més bé el present i els possibles embats del futur.
## A la raó
Enric Casasses
Edicions 62. 2024
A la raó és un llibre de poemes fins ara inèdit que Enric Casasses, un dels autors més influents i estimats de la poesia catalana actual. Fins ara només l’havia donat a conèixer, en part, als recitals. El llibre té dues parts. La primera, «A la raó», comprèn 48 poemes acompanyats amb unes quantes notes de l’autor. La segona, «A taula», són 18 poemes, majoritàriament en prosa.
## Vicent Torrent
Josep V. Frechina
Sembra Editorial, 2023
Josep Vicent Frechina, musicòleg i expert en cultura popular, ens endinsa en una de les figures clau del redreçament cultural del País Valencià –i, per extensió, dels Països Catalans- de finals del segle XX.
A més del llegat musical que ens ha deixat a través d’Al Tall, Vicent Torrent destaca com a recopilador, investigador i teòric de la música i de la cultura, i, per descomptat, com a lluitador incansabel fins al dia de hui.
Ningú millor que J. V. Frechina per a explicar-nos aquestes vocacions vitals i el seu significat històric.
## Poesia completa. Volum III (1971-1976)
Joan Brossa
Univers
El present volum abraça la continuació del conjunt Els entra-i-surts del gran poeta barecloní. Roda de llibres (1969-1975), i els «Poemes esparsos» que el poeta afegí al final de l’Antologia de poemes de revolta (1943-1978), publicada l’any 1979 a partir de poemes que li havien estat censurats. Aquestes peces, escrites entre 1971 i 1976, amb un clar contingut polític i social, són un testimoni de primera mà del final de la dictadura franquista.
## Calendaris de cel·luloide
Rafael Escobar
Npq Editors, 2024
Viatge pels paisatges materials i immaterials de mitjans del segle XX a l’Horta Sud de la mà de les pel·lícules que marcaren la infantesa i l’adolescència de l’autor. L’enyor mesurat del temps passat es combina amb un record fi i compromés de la societat en què va créixer –a cavall entre l’horta i la gran ciutat-, on el cinema tenia una centralitat, que, com tantes altres coses ha desaparegut.
El veterà i versàtil escriptor Rafael Escobar ens torna a demostrar el domini del llenguatge amb aquesta agradable i intel·ligent narració.
## Qui de casa se’n va
Toni Cucarella
Amsterdam, 2024
L’autor xativí torna a la càrrega després d’anys de silenci. Ens hi explica la vida d’en Miquel, qui quedà orfe a l’inici de la Guerra Civil, la seua eixida de Xàtiva i el pas per Barcelona i París. Cucarella és una de les plomes més apreciades del País Valencià i un dels crítics més temuts del panorama literari català!
## No cometràs Adulteri
Blanca Llum Vidal
Fragmenta llibres. 2024
Amb un estil poètic i abassegador, la barcelonina Blanca Llum Vidal reinterpreta els versos polítics de Brossa, la sorprenent història de la poeta Marina Tsvetàieva i les narratives dissidents de Víctor Català. Un text subversiu que explora les conseqüències polítiques i socials d’entregar-se al sexe més enllà del matrimoni.
Per la poeta Blanca Llum Vidal, l’adulteri també és un indici d’un problema que batega al fons de la nostra organització social i fins i tot un mecanisme per sanar-lo; una ocasió per posar en qüestió els rols de gènere; una experiència per explorar l’impacte dels cossos en contacte.
## L’últim recer
Nacho Collado
Caliu, 2023
Narratives de despossessió i resistències comunitàries.
Les lluites pel dret a l’habitatge han protagonitzat episodis sonats de la història recent de València i la seua horta. Nacho Collado recull alguns d’aquests per a poder fer-ne una aproximació personal i detallista, gràcies a l’experiència pròpia en les lluites de la ciutat contra l’especulació i la turistització.
## Casada i callada
Emma Zafón
Empúries, 2023
Quan sembla que no toca criticar aquells aspectes foscos d’un món no-metropolità que mereix la nostra simpatia per tota la resta de perills i amenaces a les quals s’enfronta, la llucenera Emma Zafón s’atreveix a explicar-nos la misèria de les vides en aquestes comunitats, on el caciquisme, el
patriarcat i la tradició –en sentit pejoratiu- perviuen malgrat l’arribada de la suposada modernitat.
## Una noia i un soldat
Teresa Pàmies
Adesiara, 2023
Una noia i un soldat és la primera novel·la que Teresa Pàmies va acabar a Barcelona, el 1972, quan acabava de tornar d’un exili que s’havia allargat més de trenta anys. Va topar de ple amb la censura franquista, que va prohibir-ne taxativament la publicació. Protagonitzada per una «noia» marxista (amb molts punts en comú amb l’autora) i un «soldat» republicà, aborda sense concessions l’experiència de la guerra des de dues perspectives diferents i per mitjà de dues veus contrastades, enmig d’una trama amorosa intrigant i corprenedora. Fins ara inèdita, aquesta «novel·la de la guerra civil» —com podem llegir en el subtítol de l’obra— surt a llum cinquanta anys després que la censura l’hagués interceptada.
# El Caire Formentera
Carles Rebassa
Edicions 62. 2022
El poeta mallorquí Carles Rebassa va ser guanyador del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, amb aquest. Un títol original que remet a dues localitzacions oposades dins de la Mediterrània.
“La tensió entre el que és particular i el que és universal, entre el que és íntim o privat i el que és col·lectiu i públic, travessa d’un cap a l’altre El Caire Formentera, un llibre de plena maduresa personal i lírica, dels que saben transmetre l’emoció i, alhora, controlar-ne l’expressió gràcies al domini de l’art del vers. L’interès de cadascun dels poemes, la mestria amb què estan escrits i la manera com s’entrelliguen en un conjunt travat són tres de les raons que van provocar el veredicte unànime del jurat”. (Jordi Cornudella)
## Els murs invisibles
Ramon Mas
L’Altra editorial. 2024
Els murs invisibles capta l’ambient dels joves de Vic a començament del segle XXI que compartien l’afició per l’skate i la música hardcore al voltant de la plaça del Sucre. D’aquesta amalgama de joventut en sortirien el Sugar Il·legal Fest, que ha sobreviscut paral·lelament al Mercat de Música de Vic, o fanzines com Blaster Kombo. La crònica generacional és la placenta on es gesta l’amistat entre Ramon Mas i el Raül Izquierdo.
L’escriptor, músic i editor vilatortí Ramon Mas, ànima de l’editorial Males Herbes, narra en aquesta obra una experiència tràgica que l’ha marcat de manera irreversible.
## Seixanta-sis sinofosos
Adrià Pujol Cruells.
H&O, 2024
«Vaig néixer a Begur. L’església parroquial és dedicada a Sant Pere i a Santa Reparada. A la façana lateral d’una paret imponent hi ha adossat un banc de pedra llarguerut i gastat. En diem, quin misteri, «es pedrís llarg», i és cosí germà dels bancs del sinofós. Potser hauria de dir a cada plaça, però diré que a cada poble i a cada barri hi ha més d’un banc del sinofós. Hi acostumen, hi acostumaven a seure els vells a queixar-se de les malures i a rondinar. De tant en tant s’hi pot asseure, s’hi podia asseure algun jove, de la mateixa manera que hi ha joves, pocs, que juguen a la petanca amb els vells -el tòpic els titlla de joves amb l’esperit prematurament envellit. El nom de sinofós ve de la frase-crossa que serveix per inaugurar la tertúlia. Si no fos pel reuma, tot això de (espai disponible) jo ho arreglava amb quatre (espai disponible). Si de joves tenim els braços i la fantasia per modificar el món, de grans ens queden els discursos per apedaçar-lo, o per imaginar-lo d’una altra manera»
L’antropòleg, escriptor i traductor empordanès establert a Barcelona Adrià Pujol publica aquest recull de seixanta-sis textos curts, amb el seu celebrat estil, sobre els temes de l’actualitat catalana, com la literatura, la vida quotidiana o la política, on retrata amb mala bava el pessimisme, el plany i la dèria rondinaire paralitzants tant esteses en determinats estaments socials benestants d’avui dia.
## La meva travessia dels Prineus
Lisa Fittko
Edicions Reremús
El relat dels últims dies de la vida de Walter Benjamin, en el context històric de la Segona Guerra Mundial, i l’existència d’un misteriós manuscrit perdut en la seva frustrada fugida per la frontera francoespanyola en 1940; en la segona part s’intenta desxifrar l’enigmàtica fesomia del pensador berlinès, la perspectiva múltiple, tant en la teoria com en el polític, el converteixen en un autor incomprès, però tremendament fascinant; en la tercera part s’explora un dels seus textos més hermètics, conegut com les tesis Sobre el concepte d’història, amb la intenció de posar de manifest el caràcter crític del seu discurs, com a clau per a comprendre els enigmes del món modern i la seva necessària transformació revolucionària.
## Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble.
Pau Alabajos.
Sembra llibres, 2024
Pau Albajos ha escrit la primera biografia de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes fonamentals de la literatura catalana del segle XX. Alabajos ens acosta al recorregut vital del poeta amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.
Un viatge que parteix dels seus poemes clau per mostrar-nos la vessant més humana d’Estellés. El fill del forner de Burjassot. El periodista compromès acomiadat pel diari on treballava. El poeta que es conjura amb la causa dels explotats i la reconstrucció d’un país vençut. Que igual recitava en una associació de veïns que rebia els màxims guardons de les lletres catalanes. Que es convertí en emblema i matèria primera del moviment popular de la Nova Cançó. I que, mentre la nostra xarxa cultural de base el reconeixia arreu del país, era perseguit i amenaçat per la dreta franquista que encara avui l’intenta censurar. El poeta que va esdevenir la veu d’un poble.
## Tot el poder per als soviets!
Lenin
Tigre de Paper, 2024
Traducció de Glòria Artiaga. Pròleg de Manel López
Aquest volum és una introducció al pensament de Lenin a partir d’una selecció dels seus escrits que abasta pràcticament tota la seva vida política. Uns textos que situen els grans temes de debat sobre els quals va teoritzar, així com alguns de més desconeguts: la necessitat d’un partit obrer, els mètodes per desenvolupar la revolució i el paper dels soviets, els reptes i les dificultats per a la construcció de l’estat socialista, la qüestió nacional, l’imperialisme, la situació de la dona, el fet religiós, l’emigració, el parlamentarisme, o l’educació i la cultura.
Tot el poder per als soviets! serveix per explicar, reformular i reprendre el llegat de l’ambició revolucionària de Lenin, que els enterramorts del capitalisme no han aconseguit soterrar un segle després de la seva mort.
# La qüestió meridional
Antonio Gramsci
Manifest, 2023
Traduït per Alejandro Fortuna. Introducció de Joan Tafalla, Epíleg de Carles Riera
Gramsci presenta un full de ruta inspirat en els principis del leninisme. S’hi reivindica una estratègia revolucionària basada en l’aliança entre classes subalternes italianes, entre el proletariat del nord i la pagesia del sud, sota lideratge obrer: l’única via possible per enderrocar l’Estat burgès i acabar, alhora, amb les misèries del Migjorn. En aquest text clàssic, necessari per entendre el contingut dels Quaderns de la presó (1929-1935), apareix per primera vegada en l’obra de Gramsci el concepte d’hegemonia, i es defineixen amb claredat alguns dels temes vertebrals de la seva reflexió carcerària.
## Deu mites sobre Israel
Ilan Pappé
Tigre de Paper, 2024
Traducció de Lola Fígols
El reconegut historiador israelià Ilan Pappé examina en aquest llibre les deu idees més controvertides sobre els orígens i la identitat de l’estat contemporani d’Israel. Aquests relats, repetits sense parar als mitjans de comunicació, imposats pels militars, acceptats sense dubtes pels governs d’arreu del món, reforcen l’statu quo regional.
L’autor explora l’afirmació que Palestina era una terra buida en el moment de la Declaració Balfour, així com la formació del sionisme i el seu paper en les primeres dècades de construcció de la nació. Es qüestiona si els palestins van abandonar voluntàriament la seva terra natal l’any 1948 i si la de juny de 1967 va ser una guerra inevitable. En referència als mites que envolten els fracassos dels acords de Camp David i els motius ofi cials dels atacs a Gaza, Pappé explica per què la solució dels dos estats ja no és viable.
## La vaga de la Canadenca.
Teresa Abelló
Rosa dels Vents, 2024
Teresa Abelló i Güell, historiadora de la Universitat de Barcelona, deixeble de Josep Termes, relata la lluita que els treballadors catalans van protagonitzar el febrer de 1919. Barcelona quedava paralitzada per una vaga històrica: els treballadors de la Barcelona Traction Light and Power -coneguda com La Canadenca- es manifestaven en contra de la retallada de sous i provocaven una apagada que va deixar sense electricitat ni transport a la ciutat, demostrant la madures i capacitat de la CNT encapçalada pel carismàtic Salvador Seguí, el Noi del Sucre. La magnitud de la protesta inspirava veritable terror a la burgesia, que veia en les apagades la insurrecció que s’havia viscut a Petrograd, o la por de la Setmana Tràgica de 1909.
Amb quatre mil obrers empresonats al castell de Montjuïc, la decisió d’acomiadar la majoria dels treballadors barcelonins amb la qual la patronal buscava una victòria absoluta va obligar a la intervenció immediata del Govern, temorós de la possible extensió del conflicte, i va posar punt final a la vaga. Entre les mesures acordades, figurava l’acceptació de la jornada màxima de vuit hores.
## Japó Roig.
Ferran de Vargas
Manifest, 2023
Revoltes universitàries, guerrilles a les muntanyes, ocupacions de fàbriques, disturbis als carrers contra la Guerra de Vietnam i oposició ferma a l’energia nuclear van desafiar l’aliança militar entre Tòquio i Washington i van qüestionar l’elit política i econòmica del Japó. En aquest llibre, el primer que es publica en català sobre la història moderna japonesa, Ferran de Vargas ens transporta a la postguerra japonesa i els anys d’or dels seixanta, quan la Nova Esquerra nipona va emergir amb tota la seva força. Més de dues dècades d’intensa activitat política que va sacsejar els fonaments del país del sol naixent i va impactar el món, incloent l’experiència de lluita armada internacionalista.
## Seixantisme. L’esclat cultural català dels 60
Marta Vallverdú
L’Avenç. 2022
Marta Vallverdú defineix Seixantisme “com un moviment general plural i de molta vitalitat, que es desenvolupa principalment entre 1959 i 1971, sustentat per l’amalgama de diverses iniciatives politicoculturals —potents, imaginatives—, amb una voluntat col·lectiva molt aferrissada, en què convergeixen dos objectius: l’antifranquisme i l’afirmació de la cultura com a forma definidora de la identitat catalana, amb la consciència estesa i esperançada de la fi del règim franquista i de l’adveniment de la democràcia. És l’esglaó imprescindible de renaixement cultural que fonamenta les bases en què es van definir i conformar els Països Catalans democràtics posteriors”.
L’assaig de Vallverdú, deixeble de Joaquim Molas, se centra en diversos moviments i fenòmens col·lectius que reflecteixen aquella embranzida, des de la música i la literatura al disseny, l’arquitectura o l’associacionisme, entre d’altres, i es tanca amb una cronologia que els entreteixeix.
## 1939. El gran exili menorquí
Josep Portella Coll
Moll nova editorial. 2023
Després de Llibre d’Exilis (2017), 1939. El gran exili menorquí és la contribució de Josep Portella al coneixement d’un episodi històric de gran abast i múltiples repercussions personals i col·lectives, al qual ha dedicat quinze anys d’investigacions i que forma part d’un projecte més ampli sobre la repressió que va caure sobre Menorca a partir del 8 de febrer de 1939.
En aquest llibre, Josep Portella explica l’itinerari material i espiritual d’un miler de menorquins i menorquines de tota condició que varen fugir la matinada del 9 de febrer i en onades posteriors.
# Gegants de barri: Geganters, festes i lluites urbanes a Barcelona
Manuel Delgado, Analelly Castañeda Mayuri, Sandra Anitua, Marc Sierra Tirello i Mikel Fernandino Hernández
Manifest. 2023
La història dels gegants de barri de Barcelona il·lustra la manera com la cultura popular presenta dimensions que transcendeixen la imatge amable i desconflictivitzada que sovint se’n projecta. Per això la cultura popular és cultura viva i vivent, camp de batalla en què poders i contrapoders dirimeixen els seus interessos en matèria simbòlica.
Totes i tots els autors són components del grup de treball Cultura Popular i Conflicte, de l’Institut Català d’Antropologia.
## Florencio Pla «la Pastora»
Elena Solanas
Sembra Llibres
El franquisme va convertir «la Pastora» en un dels principals enemics a batre. Però què en sabem, de Florencio Pla Meseguer? Malauradament encara perdura el mite cruel que va imposar la crònica negra del règim. En aquest llibre, la seua neboda Elena Solanas dona veu per primera vegada a la seua família amb una relat emotiu i vivencial en què explica com ha batallat, amb tota una xarxa d’activistes, acadèmics, associacions de base i veus de la cultura, per recuperar i dignificar aquesta extraordinària història de repressió i supervivència.
# El meu poble viurà. Autobiografia d’una revolucionària palestina
Leila Khaled
Tigre de Paper, 2023
“Soc de la ciutat de Haifa, però gairebé no recordo la llar de la meva infància. Puc veure la zona on jugava de petita, però de casa nostra només en recordo l’escala. Se’m van endur amb quatre anys, i no vaig tornar a veure Haifa fins molt després. Vaig tornar a la meva ciutat vint-i-un anys més tard, el 29 d’agost de 1969, quan el camarada Salim Issawi i jo vam expropiar un avió imperialista i vam tornar a Palestina per retre homenatge al nostre país ocupat i per mostrar que no havíem abandonat la nostra pàtria. Irònicament, l’enemic israelià, impotent, ens va escortar amb els seus avions francesos i americans.”
Leila Khaled és una més de les milers i milers de palestines que han crescut entre l’ocupació militar israeliana i la resistència palestina, i que al llarg de la seva vida han hagut de decidir, sense gaires opcions, quin camí prenien, assumint-ne totes les conseqüències.
## Vull estar despert quan em mori
Atef Abu Said
Blackie Books, 2024
«Alguns nens han inventat una nova i enginyosa manera d’assegurar-se que la seva història sigui explicada, o almenys quedi registrada, fins i tot després d’haver estat esbocinats per un míssil israelià. Perquè els seus cossos siguin reconeguts, han començat a escriure els seus noms amb marcadors a les mans i les cames. Comparteixen aquesta pràctica a les xarxes socials. Alguns fins i tot escriuen els números de telèfon dels seus familiars perquè puguin trucar-los i informar-los de la seva mort. És gairebé impossible pensar que el món continuarà existint després de la nostra mort, però aquests nens ho fan: anteposant els seus éssers estimats, amb l’esperança d’alleujar el patiment salvant-los del purgatori de no saber. També ho fan, crec, per ells mateixos: la idea de morir i no ser plorat per ningú és insuportable.»
## Una sortida honorable
Éric Vuillard
Edicions 62. 2023
Traducció de Jordi Martín Lloret
El segle XX Vietnam va ser capaç de vèncer dues de les primeres potències mundials i dur a terme una revolució encapçalada pels comunistes, assolint la independència i la reunificació nacional.
L’obra desgrana l’entramat d’interessos i relacions entre les classes dominants i elits franceses que va conduir a la desfeta del colonialisme i l’imperialisme, Vuillard narra els darrers compassos de la Guerra d’Indoxina (1946-1954), que donaria pas a la Guerra de Vietnam (1955-1975) amb el relleu del colonialisme farncès a l’imperialisme nord-americà.
L’autor il·lustra de manera punyent les actituds que van permetre els abusos dels colonialistes francesos i, finalment, van portar a la seva derrota i retirada. Des de la plantació de cautxú Michelin, on les horribles condicions de treball van provocar una epidèmia de suïcidis, fins al camp de batalla, on el sentiment de superioritat racista sobre els “homes grocs” va impregnar les forces europees i americanes.
# Contra el realisme capitalista, comunisme àcid:Antologia de K-Punk
Mark Fisher
Manifest. 2024
Traduït per Ángel Camacho
Antologia dels textos del blog k-punk de l’escriptor, teòric cultural i militant d’esquerra anglès Mark Fisher. Els seus articles, referits a la política radical, música i cultura popular, tingueren una gran trascendència a començament del segle XXI.
## Un mal any
John Fante
Edicions de 1984. 2023
Traducció de Josep Grau Mateu
“Un mal any” és una novel·la d’un realisme brutal, que es nodreix de la ira que desperten les desigualtats socials de la vida nord-americana.
John Fante, nascut en el si d’una família treballadora d’orígen italià, és un dels grans escriptors nord-americans el segle XX.
## Kannjawou
Lyonel Trouillot
L’Agulla Daurada. 2023
Traducció de Patrícia Cruz
Kannjawou és una paraula que vol dir «celebració» en crioll haitià. I aquest llibre és precisament això, un jubileu de tot el que és haitià: les alegries i riqueses de la seva cultura, però també la violència de les relacions socials i els danys causats per dècades d’ocupació militar-humanitària.
Escrit en format de diari personal, Kannjawou constitueix un passeig pel dia a dia dels personatges que conformen l’acolorit mosaic que és la capital haitiana, un Port-au-Prince en el qual, després del terratrèmol del 2010, l’ajuda internacional s’ha establert de forma permanent. I Kannjawou és també el nom d’un bar; un bar on, els vespres, queden confrontades les dues poblacions que conviuen a l’illa.
La novel·la de Lyonel Trouillot és una lliçó de resiliència, una mostra de perseverança en les circumstàncies més difícils i, alhora, un avís de com no podem fugir del passat.
## La pròxima vegada, el foc
James Baldwin
Tigre de Paper. 2023
Traducció de Rafael Tasis
Gran èxit quan es va publicar per primer cop als Estats Units, l’any 1963, va donar una poderosa veu al moviment emergent dels drets civils a la dècada de 1960, i encara manté gran vigència per entendre l’opressió racial avui. Al mateix temps, és una poderosa evocació dels primers anys de James Baldwin a Harlem i un inquietant examen de les conseqüències de l’opressió racista, el llibre és un document intensament personal. Consta de dues cartes, escrites amb motiu del centenari de la Proclamació d’Independència, que exhorten els nord-americans, tant negres com blancs, a combatre el racisme.
## Ànimes mortes
Nikolai Gógol
La Casa dels Clàssics. 2024
Traducció d’ Arnau Barios, pròleg de Xènia Dyakonova
Publicada el 1842 i traduïda de nou al català, aquesta obra d’un dels autors més destacats de la literatura russa. A «Ànimes mortes», el protagonista, Txítxikov, un foraster misteriós i aparentment encantador, es dedica a recórrer les províncies russes buscant terratinents per fer-los una oferta ben estranya: comprar-los la titularitat dels serfs morts que encara consten inscrits en el cens. Sembla un negoci rodó per a tothom: els propietaris s’estalvien de continuar-ne pagant els impostos, i ell pot fer servir aquestes «ànimes mortes» per aconseguir noves terres i progressar socialment. Ben aviat, però, les coses es torcen per a en Txítxikov, que haurà d’escapar-se per evitar les sospites i les enveges que un negoci tan singular desperta. Nikolai Gógol ofereix, en aquest clàssic de la literatura picaresca, la versió més crua i detestable de l’ésser humà. Una galeria grotesca de personatges, a la manera de l’infern de Dante.
Nikolai Gógol fa una sàtira implacable de la societat dels primers dies del capitalisme a Rússia.
## Vida i opinions de Tristram Shandy
Lawrence Sterne
Navona. 2023
Traducció de Joaquim Mallafré
Tristram Shandy és l’obra mestra de l’escriptor irlandès Laurence Sterne, un clàssic de la literatura humorística en llengua anglesa. Es va publicar per entregues de 1759 a 1767. L’obra narra en primera persona la història vital de Tristram Shandy, amb humor i ironia, utilitzant les digressions i anècdotes per anar teixint la trama vital del protagonista-narrador. Una construcció narrativa colossal que ha influït, com molt pocs llibres, sobre interminables generacions d’escriptors. Una novel·la que desafia qualsevol intent de ser categoritzada alhora que estableix les bases de la novel·la moderna.
Aquesta és una nova edició revistada de la primera traducció en català de 1993.