El Tribunal Constitucional de Turquia ha il·legalitzat aquest divendres el DTP, que és la marca electoral del moviment d’alliberament kurd.
El DTP té 20 diputats al Parlament d’Ankara d’ençà de l’estiu de 2007 i els alcaldes i alcaldesses de les principals poblacions kurdes ocupades per Turquia.
Les raons que ha donat el tribunal per la il·legalització és que el partit està vinculat a la guerrilla del PKK.
La notícia arriba en un moment en què hi ha un procés de diàleg obert amb el govern presidit per Erdogan per avançar cap a una resolució democràtica del conflicte.
Malgrat l’anomenada “Iniciativa Kurda” impulsada pel govern turc, el procés ha estat ple d’obstacles perquè els tribunals han continuat encausant i empresonant periodistes, polítics i activistes per la seva implicació en les demandes de drets per a la població kurda. El darrer pal a la roda del procés ha estat l’agreujament de les condicions d’aïllament del líder kurd empresonat des de 1998, Abdullah Ocalan. Aquesta setmana, a més, en mobilitzacions a Diyarbakir (la capital del Kurdistan turc), la policia va atacar contra una manifestació i va matar un jove kurd.
La il·legalització d’avui suposa un greu revés al procés, que podria veure’s estroncat. Perilla, per tant, la treva unilateral que va decretar el PKK el mes de març per facilitar un escenari que pogués fer avançar les demandes de democratització a Turquia. I és que la barrera per als kurds de Turquia que suposa la il·legalització dificultarà la possibilitat de continuar endavant amb el procés iniciat.
Aquí podeu llegir la notícia en la versió en anglès d’un diari turc:
>> Constitutional Court closes pro-Kurdish DTP over ties to PKK