[L’ACCENT 151]
Enguany, el 25 d’Abril ve carregat de novetats. Per primera vegada, els actes de la propera diada tindran una única protagonista, l’esquerra independentista. Per eixe dia, les organitzacions independentistes han organitzat un atapeït programa d’actes a València que recordaran les efemèrides dels 302 anys de la derrota a la batalla d’Almansa, i el 70è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat del Túria.
La primera de les novetats ha estat la manera de convocar aquesta mobilització, la més massiva de les que se celebren cada any als Països Catalans. A diferència d’altres anys, aquest 2009, les organitzacions de l’esquerra independentista han decidit fer la convocatòria de manera unitària, amb el lema “Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans” I en el marc de la campanya dels 300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència. Ha estat una decisió que ha sorprès a molta gent, però que, des de la campanya, es justifica per la gran referencialitat política que ha comportat entre la militància i els sectors socials que els últims temps ha treballat més amb el moviment independentista.
“És justament el fet que cap organització concreta l’haja convocat amb les seues sigles, sinó el principal referent de mobilització independentista d’aquests últims tres anys, el que li dóna major valor a la convocatòria”, expliquen els responsables de la campanya, que integren i impulsen Endavant, Maulets, la CAJEI, el SEPC i l’organització antirepressiva Alerta Solidària.
Eixos de la mobilització
El fet de convocar en solitari ha permès la campanya definir amb major claredat els continguts que marcaran el pròxim 25 d’abril. A la roda de premsa de presentació, que se celebrà el passat 31 de març, Adrià Martí i Joaquim R. Vázquez, portaveus de la campanya, explicaren quins eren els eixos de la mobilització, que se centrarà en la denúncia del capitalisme com a causant de la greu situació econòmica i ambiental, amb la destrucció creixent de llocs de treball i de recursos i la creixent precarització i misèria.
La manifestació s’obrirà amb una mostra de cultura popular que girarà al voltant de la pólvora i el foc, una tradició molt arrelada a la tradició festiva dels Països Catalans i que es veu amenaçada per l’actuació de les institucions europees. És significatiu, comenten des de la campanya, que justament la de l’ús festiu de la pólvora fora una de les primeres restriccions imposades pels Borbons fa 300 anys i que hui en dia, encara s’hagin de defensar, tot i que dels embats de Brussel·les.
302 anys d’Almansa i 70 del franquisme
Martí i Vázquez també van informar que les activitats del 25 serviran per recordar, que ja han passat 302 anys de la batalla d’Almansa i l’inici de l’ocupació militar dels Països Catalans a mans de la dinastia borbònica, aquest any també es commemora l’entrada de les tropes franquistes a València, un dels darrers esdeveniments de la Guerra Civil. Justament, aquest recordatori, el de la repressió franquista serà molt present al llarg de tot el dia i, en especial, a l’acte polític final, on es retrà un homenatge als lluitadors antifeixistes que, malgrat la repressió, continuaren la seua lluita contra el franquisme i també contribuïren a assentar les bases de l’independentisme modern.
Per acabar, informaren els dos portaveus, hi ha organitzat un concert gratuït, de grups d’arreu del país, que servirà per finalitzar una diada que s’espera molt exitosa.
Presentació del manifest
Tots els eixos que integren el contingut polític de la convocatòria s’assenyalen al manifest de presentació. La roda de premsa del passat 31 de març va servir per evidenciar que aquesta és una mobilització que ha generat simpaties entre amples sectors dels moviments socials, d’organitzacions polítiques i entitats d’arreu dels Països Catalans. Així, com ja s’ha fet patent en diferents fòrums de debat, el trasllat de la convocatòria d’Acció Cultural al dia 9 de maig ha suscitat un cert malestar entre sectors polítics i culturals del nostre país. Les queixes han anat des de la falta d’informació pel canvi de data al fet de ser, en tot cas, una decisió injustificable i que li fa perdre tot el sentit.
A l’acte de presentació, malgrat avisar-se que el llistat d’adhesions no es faria públic fins pocs dies abans de celebrar-se, ja es va apuntar que s’havien rebut, entre d’altres, del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Ca Revolta, l’entitat de joves Reviscola, de la recent constituïda Esquerra Anticapitalista o del Bloc Jove.