Un estiu de fa 70 anys – Maquis i guerrillers alliberen del feixisme la Catalunya Nord

Aquest estiu farà 70 anys que la Catalunya Nord va ser alliberada del feixisme. L’estiu de 1944 l’acció dels maquis i guerrillers, tant nord-catalans com sud-catalans, així com espanyols, va permetre que la Catalunya Nord fos una de les zones sota ocupació nazi que s’autoalliberés abans de l’arribada de les tropes aliades.

El feixisme, viscut de 1940 a 1942 sota el govern de Vichy, i de 1942 a 1944 sota ocupació alemanya directa, no fou cap règim estranger. El col·laboracionisme i el feixisme local foren ben vius, i la resistència fou alhora una guerra civil.

La fi del feixisme no va suposar, però, l’inici d’una situació ideal. Les guerres colonials van embrutir centenars de nord-catalans a Indoxina primer i a Algèria després. L’alliberament va suposar també una intensificació del procés de nacionalització francesa i l’extensió del trencament de la transmissió intergeneracional del català.

Aquests clarobscurs també els trobem en altres episodis històrics als Països Catalans. Però això no ens ha d’impedir recordar i reivindicar aquests moments gloriosos de lluita del poble català. La derrota del feixisme per part de la guerrilla és un episodi que ha d’omplir d’orgull l’actual societat dels Països Catalans. I per a que això pugui ser així, cal que aquests fets siguin coneguts i rememorats.

Per aquest motiu, L’Accent hem decidit sumar el nostre granet d’arena a la difusió d’aquests fets. Des d’avui i fins el 20 d’agost anirem piulant diariament a través del nostre compte de twitter els principals fets que van ocórrer en aquell dia. Aquestes piulades les agruparem sota l’etiqueta #catnord1944 i les mostrarem també aquí sota a través d’un storify.


ARTICLES D’AMPLIACIÓ

27 de juliol de 1944: L’assassinat de Roger Roquefort

29 de juliol de 1944: El maquis ocupa Prada de Conflent

1 al 3 d’agost: La massacre de Vallmanya

19 i 20 d’agost de 1944: Catalunya Nord s’allibera del feixisme


 

[El material que ens permet dur a terme aquesta iniciativa va ser recopilat en diversos volums per la revista Terra Nostra, de Prada de Conflent]