Un manifest denuncia la impunitat del franquisme i el paper de l’Audiència Nacional espanyola

Emili Fructoso, escalenc afusellat pels franquistes“Entenem que per a caminar cap a la plena democràcia cal fer la ruptura pendent amb la dictadura, indispensable per avançar cap a una societat igualitària i cap a la consecució de les llibertats individuals i col·lectives”. Amb aquesta premissa, un grup d’organitzacions catalanes han difós un manifest a la xarxa internet per recollir adhesions. Ja hi ha una quarantena d’entitats i més de 150 persones adherides.

Arregi, mort en mans dels torturadors espanyols en 'democràcia'La voluntat de les organitzacions promotores del manifest (la CGT de Catalunya i Endavant) és denunciar la impunitat que encara té el franquisme i els que el van permetre, però a més volen subratllar “que l’actual Audiència Nacional espanyola és l’hereva directa del Tribunal de Orden Público franquista, tribunal dedicat a la persecució política que contribuí a mantenir la dictadura”. És per això que consideren que “que un tribunal hereu de l’Estat franquista i qüestionat pels organismes de defensa dels drets humans, amb Garzón al capdavant, no tenen ni credibilitat ni legitimitat per a jutjar els crims del franquisme”.

Suport de represaliats

Entre les persones que donen suport a la iniciativa ja hi ha desenes d’ex-presos polítics i familiars de represaliats durant la dictadura.

A més, el manifest té l’aval del món acadèmic, ja que hi donen suport historiadors de referència en l’estudi del franquisme com Josep Fontana Lázaro (historiador i catedràtic emèrit de l’IUHJVV-UPF) i Francisco Espinosa Maestre (professor d’Història de la Universitat de Sevilla).

Els promotors del manifest han explicat a L’ACCENT que estan preparant un acte públic per donar ressò a les reivindicacions del text: depurar les responsabilitats polítiques dels crims del franquisme; derogar la Llei d’Amnistia del 1977 que manté la impunitat; decretar la il·legalitat de les mesures repressives del franquisme; suprimir l’Audiència Nacional, hereva dels tribunals d’excepció de la dictadura; revisar i restituir les propietats confiscades; reformar de la Llei de la memòria històrica; i la creació d’un tribunal especial per afrontar aquest procés que ja fa anys que s’hauria d’haver obert contra la dictadura.

MÉS INFO:

fiimpunitatfranquisme.wordpress.com