Diversos representants de mitjans comunitaris es van reunir dissabte a Barcelona per tal de posar les bases d’una futura xarxa catalana de mitjans lliures.
Un antic edifici industrial del barri del Poblenou de Barcelona convertit en un Centre de Producció d’Arts Visuals, Hangar, va acollir aquest dissabte 25 la primera Trobada de Mitjans del 3r Sector de la Comunicació, denominació sota la qual s’hi apleguen mitjans sense afany de lucre sorgits d’iniciatives ciutadanes autogestionades.
L’objectiu de la trobada era posar en marxa una xarxa catalana de mitjans propietat de sectors organitzats de la societat civil per facilitar el treball cooperatiu. Es tractava d’unir les forces d’un braç comunicatiu que no pertany ni al sector públic, ni al sector comercial i que reuneix un complex entramat de mitjans comunitaris, de barri, alternatius i de contrainformació que, a l’Estat espanyol, queden fora de la legislació i, per tant, no reben cap mena d’ajuda ni de reconeixement.
Des de les 11 del matí fins les 10 del vespre diversos representants de mitjans lliures van preparar accions conjuntes per afrontar l’imminent desenvolupament de les lleis de l’audiovisual a nivell català, espanyol i europeu, per una banda, i per l’altra van tirar endavant estratègies per incrementar la visibilitat i participació d’aquests mitjans a la societat. La jornada va incloure un apartat de legislació sobre mitjans comunitaris, així com una presentació d’eines tecnològiques i aplicacions de software lliure per a la producció i emissió d’informació. (Tota la informació sobre la Llei catalana de l’Audiovisual i la Ley de Impulso de la Sociedad de la Informació la trobareu al web d’Okupem les Ones).
Una part de la trobada es va dedicar a proposar mesures de protesta contra el paquet de telecomunicacions que el Parlament Europeu votarà el proper 5 de maig. Aquest paquet inclou un conjunt de Directives Europees que regulen els serveis i xarxes de comunicacions electròniques i que preveu, entre altres, que els proveïdors de banda ampla tinguin la capacitat legal per limitar el nombre de pàgines web que un usuari pot veure, així com el nombre de serveis de què es pot servir. A blackouteurope hi trobareu informació sobre les directives i una proposta de carta oberta per enviar als europarlamentaris. (Aquí hi ha els correus electrònics dels europarlamentaris dividits per estats, tot i que des d’aquest apartat del blog es pot enviar directament als 54 eurodiputats de l’Estat espanyol). Fins i tot s’ha creat un grup al Facebook de rebuig al paquet de telecomunicacions que té al voltant de 15.000 membres i des d’on es poden llegir algunes de les respostes dels eurodiputats a l’allau de correus electrònics de denúncia.
Aquest paquet de telecomunicacions, que es concep com una mesura de privatització d’Internet, és vist des del tercer sector com un obstacle que “dificultarà molt l’existència de mitjans lliures, els quals hauran de pagar el seu espai a una multinacional”. Així ho va assegurar la representant a la trobada d’EXGAE, una assessoria jurídica que pretén defensar els ciutadans de l’abús de les entitats de gestió i des lobbies de la indústria cultural.
Tots els mitjans de comunicació aplegats el dissabte a l’Hangar de Poblenou van fer un pas més cap a la comunió d’esforços que creuen imprescindible per combatre la inivisibilització dels mitjans alternatius i la monopolització de recursos per part dels mitjans privats i institucionals. Una comunió que vol veure fruits pel que fa a compartiment de recursos i continguts, adquisició de coneixements tecnològics per millorar la qualitat i l’abast de la comunicació lliure, preparació de campanyes de visibilització i promoció d’accions de denúncia. D’ara en endavant, l’objectiu dels participants és fer realitat aquest contacte mutu a partir de la creació d’una plataforma multimèdia que aglutini totes aquelles organitzacions socials que vulguin interactuar a través de la comunicació lliure.
La trobada va concloure a la Farinera del Clot de Barcelona, on se celebrava el tercer aniversari del Setmanari La Directa, amb l’actuació del Belda i el conjunt Badabadoc i El Nota.