El passat 1 de maig, coincidint amb el dia internacional dels treballadors, el nou projete del Racó de la Corbella va obrir al públic les nostres portes al barri de Velluters de la ciutat de València acompanyats pel tradiconal cant d’estil de les Albades i la música d’arrel i popular del tabal i la dolçaina.
Corria l’any 2001 però, quan al carrer Entença del barri de la Seu, carrer que diuen que fou el primer per on entrà el rei Jaume I, la jove assemblea comarcal de l’Horta d’Endavant – OSAN obríem la nostra primera seu. Un espai xicotet, precari i ben amagat però que serví per donar estabilitat al nostre projecte polític, com a lloc de reunió i per realitzar els primers actes. Un any més tard, el foc, a mans dels feixistes anticatalanistes, cremava les il·lusions depositades en eixe local que vam haver de deixar. Però les espurnes estaven enceses i després d’haver sigut acollits a diversos locals, als quals estem enormement agraïts ja que fou un moment dur i crític per a nosaltres, l’assemblea va inagurar el 16 de novembre de 2002 el segón Racó de la Corbella al carrer Ripalda del barri del Carme. Un espai més céntric, un poc més gran i amb un projecte més ambiciós i més obert. Durant els 5 anys que estigué actiu i amb la creació de l’Associació Cultural la Lluna Roja que gestionava la part cultural de l’espai, el local serví per crear associacionisme de barri i tenyir una xarxa d’espais autogestionats i alliberats, donar a conèixer als veïns el nostre projecte social i polític i on poder realitzar nombrosos actes com exposicions, tallers, murals, recitals de poesia, reunions, menjars populars, diades, festes i concerts. Pel local van passar moltes persones i col·lectius fet que va enriquir el projecte i el va fer més ampli.
Des d’este segon espai van nèixer les Falles Populars i Combatives l’any 2003, es van organitzar les primeres marxes a la presó de Picassent i se creà El grup de suport de preses de l’Horta, es va gestar l’Ateneu popular del Carme, ara Ateneu popular, i altres iniciatives i projectes com els carnestoltes reivindicatius, el “Pintem” o les Jornades contra la precarietat del barri.
Després de 2 anys sense espai, l’assemblea es va reunir a l’Ateneu popular, un altre espai autogestionat i alliberat al barri del Botànic mentre preparàvem els fonaments del que és el nostre tercer, i esperem que per molt anys, projecte del Racó de la Corbella.
Un espai àmpli, acollidor i modern format per 2 espais, un espai de 2 plantes per la taberna i el menjador del restaurant i una altra planta per a la seu de l’organització i l’espai de l’associació on els socis podran gaudir d’un arxiu, una biblioteca, ordinadors per treballar i on es realitzaran els actes culturals i polítics.
Un projecte ambiciós i per somniar, que ens ha costat molt d’esforç i sense l’ajuda desinteressada de moltes persones i dels nostres socis no haguèrem pogut dur-lo endavant, que se suma a altres espais de la ciutat, la comarca i el conjunt del països catalans. Benvingudes al nou Racó de la Corbella. Salut i llibertat!
* Kike és gestor del Racó i militant de l’Assemblea comarcal de l’Horta d’Endavant-OSAN