El passat 26 de gener, a la localitat de Karrantza, fou detingut el català Jordi Grau acusat de la col·locació d’un artefacte explosiu en una sucursal bancària del BBK a Artzentales el març de 2006.
Jordi Grau, nascut a Guadassuar (la Ribera Alta) fa 32 anys s’establí al País Basc en complir els 18 anys. Al País Basc estudià i treballà fins que pogué obrir el seu propi negoci: una xicoteta taverna. Familiars i amics han explicat a L’ACCENT que Jordi “sempre ha sigut una persona solidària i compromesa, que no ha tingut cap problema en fer amics allà on ha anat”.
>> Denuncien una operació de propaganda contra el procés de pau.
La detenció i la propaganda
La detenció de Jordi, com totes les que envolten la lluita “antiterrorista” de l’Estat espanyol estigué acompanyada d’una gran cobertura mediàtica. Maria Àngels Grau, la germana del detingut, ha explicat a L’ACCENT que a l’eixida de la casa hi havia esperant un eixam de mitjans per captar imatges del jove de Guadassuar. Segons Maria Àngels, l’operació estava preparada per obtindre el major efecte propagandístic. De fet, l’Estat sempre ha volgut acompanyar l’actuació dels cossos repressius amb cobertures mediàtiques intensives, per obtindre’n el màxim rendiment. L’operació s’emmarca, doncs, dins de la campanya per contrarestar la iniciativa política de l’esquerra abertzale, que ha llençat un nou pols amb l’aposta per les vies pacifiques per a la consecució d’objectius polítics.
I en aquests casos, una part important de l’efecte propagandístic depèn de la vulneració d’alguns dels drets del detingut, començant per la presumpció d’innocència. De fet, el Consell de la Informació de Catalunya, organisme vinculat al Col·legi de Periodistes, ha emès un comunicat després de rebre la queixa del familiars de Jordi on recordava la “necessitat d’observar escrupolosament el principi de presumpció d’innocència”.
La duresa de la llei antiterrorista
Els familiars de Jordi el van poder veure a l’Audiència Nacional espanyola després de la incomunicació a què són sotmesos tots els detinguts relacionats amb “terrorisme”. Com en altres casos, els familiars van poder constatar que la incomunicació havia sigut dura. Organismes com Amnistia Internacional han demanant al Govern espanyol que eradique aquesta pràctica perquè és font de constants violacions dels drets humans.
Després del pas per l’Audiència, Jordi ha estat enviat a la presó de Colmenar Viejo, a l’espera de judici. Però, com lamenta la família, pot passar “prou temps en presó preventiva sense tenir judici”.
Comunicat de Rescat
Rescat, l’entitat catalana de suport als presos polítics, s’ha sumat a les crítiques pel tractament mediàtic que ha rebut el cas, i també ha denunciat la dispersió penitenciària.
Com afirma en el comunicat al qual ha tingut accés L’ACCENT, “en els propers dies, Rescat estudiarà detingudament el seu cas i veurem quina és la millor manera de plantejar la solidaritat, vers el Jordi i la seva família. Un cop més, i ara més que mai, en una conjuntura política favorable a la pau i a la solució política del conflicte que enfronta els estats espanyol i francès amb Euskal Herria, la via de la repressió sembla ser l’única possible per aquells interessats en perpetuar el conflicte enlloc de solucionar-lo”.