L’any 1986 es va començar a vindicar l’esperit nacional de la Diada de Mallorca, que en 1990 aplegà un miler de persones en defensa del militant de Terra Lliure Macià Manera.
L’origen de la Diada Nacional de Mallorca es troba en la celebració cívica més antiga d’Europa. Es tracta de la Festa de l’Estendard, que ret homenatge a la senyera de les quatre barres per recordar els orígens del poble de Mallorca amb la conquesta de 1229. El 31 de desembre de d’aquest any és el dia en què el rei en Jaume desembarcà a Madina Mayurqa (Palma), per iniciar després la repoblació que duria milers de catalans a l’illa.
Gairebé 500 anys després, quan en 1714 s’implantà el Decret de Nova Planta, la festa començà a degradar-se. Però més de 250 anys més tard, en 1986, entitats com l’Obra Cultural Balear, la Crida a la Soliaritat, el PSM, el Grup Blanquerna o el Bloc Nacionalista d’Estudiants celebraren un acte a Palma en favor de la llengua catalana. Fou a partir de llavors, en 1987, quan es convocaren ja per primera vegada dues mobilitzacions amb motiu del 31 de Desembre: una de la Crida a la Solidaritat, el Moviment Comunista de les Illes i la Lliga Comunista Revolucionària; i l’altra del Moviment de Defensa de la Terra, que reuní unes 300 persones al centre de Palma.
Un altre any digne de ser recordat és 1990, quan la manifestació reuní per primera vegada un miler de persones. La convocatòria havia anat a càrrec del Comitè de Defensa de Macià Manera, el militant de Terra Lliure que havia estat detingut en 1989, i que va rebre un calorós acte solidari amb motiu de la Diada. Així, la Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses, a esdevenir una commemoració reivindicativa, que any rere any reclama la unitat i l’autodeterminació dels Països Catalans. A més, l’Esquerra Independentista sempre aprofita la Diada per treure altres lluites al carrer, com la defensa del territori o els drets socials, que aquest any en seran els protagonistes.
Actualment, el caràcter considerablement unitari de la Diada Nacional de Mallorca és una de les característiques més peculiars respecte les mobilitzacions de les diades d’altres territoris històrics del país. En la manifestació del dia 30, que abans es celebrava el mateix 31, hi participen dos blocs. El primer dels blocs, el conformen la majoria de partits polítics del nacionalisme (PSM, Esquerra, Entesa, etc.) junt a altres entitats socials i culturals. L’altre és el bloc de l’Esquerra Independentista, que aplega la convocatòria de Maulets, SEPC i Endavant. Segons la premsa local aquest és el bloc que cada any aplega més manifestants amb molta diferència.