**
Milers de persones participen en una manifestació històrica a Castelló de la Plana i les protestes es multipliquen arreu del país.**
Amb un sofà, unes cadires, un llum, una tauleta i un televisor. En pijama, bata, sabates d’anar per casa, els ulls embenats i la boca tapada. Amb aquesta posada en escena, el passat 2 de març, coincidint amb la sessió ordinària del ple de les Corts Valencianes, una vintena de membres de Maulets, Endavant OSAN i el centre social Terra realitzaren una performance simbòlica en defensa de la llibertat d’expressió.
Els activistes, que portaven una pancarta amb el lema “Per la Llibertat d’expressió als Països Catalans” i cartells que acusaven els governs de Camps i Zapatero, representaren una família valenciana sense dret a veure TV3 i repartiren informació entre els assistents al ple de les Corts i altres ciutadans que passaven per la porta de la institució.
Els organitzadors de l’acte consideren en un comunicat que el tancament de les emissions dels diferents canals de TVC “és un atac molt dur al català i a la llibertat d’expressió”, denuncien el “caràcter autoritari” del Partit Popular i recorden que “el govern espanyol, en mans del PSOE, comparteix aquest desinterès per la nostra llengua, ja que intentà aturar el debat de la ILP ‘Televisió Sense Fronteres’ al Congrés dels Diputats”.
Multitudinària manifestació a Castelló
A l’última edició en paper de l’ACCENT informàvem de diverses concentracions que s’estaven organitzant. En aquests quinze dies les convocatòries s’han multiplicat i són milers les persones s’han mobilitzat a desenes de pobles i ciutats del País Valencià, com Alacant, Ontinyent, l’Alcúdia, Vilafranca dels Ports, Llíria, Pedreguer, Elx, Algemesí, Cullera, Albalat de la Ribera, Sueca, Alcoi, Xàtiva, Pego, Nules, Gandia, Borriana o Xodos.
Tampoc no han faltat les protestes en altres localitats dels Països Catalans, com Vilanova i la Geltrú, Reus, Barcelona o Montserrat, però cal destacar sobretot la manifestació que es va realitzar a Castelló de la Plana el passat 26 de febrer. Més de 10.000 persones participaren en una protesta multitudinària per exigir el restabliment de les emissions de TV3 al País Valencià. Segons un portaveu de l’Esquerra Independentista de la Plana (EIP) “es tracta d’una de les marxes més grans que es recorden en la història recent de ciutat”. La manifestació va concloure amb la lectura d’un manifest a càrrec del filòleg Vicent Pitarch, professor de la Universitat Jaume I i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
Protestes a les universitats valencianes
L’àmbit universitari també ha viscut respostes de tot tipus. Segons ens informa Aina Tarrassó, portaveu del SEPC, hi ha hagut protestes a la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Jaume I de Castelló. El rector d’aquesta última, Vicent Climent, encapçalava la manifestació citada i la mateixa institució ha denunciat els fets i ha demanat “per raons culturals, que se restablisca l’emissió”. Declaracions similars ha emés el Consell de Govern de la Universitat de València. Per la seua banda, l’estudianta Tarrasó considera el tancament de TV3 una “cortina de fum” per ocultar la mala gestió i els escàndols de corrupció del PP.
Altres reaccions institucionals
Mentre que el govern espanyol es desentén del conflicte, diversos ajuntaments han aprovat mocions a favor de les emissions de TV3. Alguns exemples són els de Sant Feliu de Llobregat, Morella, Vinaròs, Benicàssim, Vilafranca del Penedès, Castelló o Ares del Maestrat, aquests dos últims governats pel Partit Popular.
Finalment, el Parlament de Catalunya ha aprovat una declaració on expressa el “seu suport a un acord entre els governs de la Generalitat Valenciana i de la Generalitat de Catalunya perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat” i s’ha anunciat una reunió entre Camps i Mas el 20 d’abril a València.