Entre 100 i 200 persones es van manifestar a Montcada (Horta nord) el passat 2 de febrer. Van recórrer el municipi durant una hora i mitja fins a arribar a l’Ajuntament, on van demanar reunir-se amb l’alcalde, sense aconseguir-lo, al que li van exigir llocs de feina en les obres que adjudica el Consistori. L’acció la va convocar la Plataforma d’Aturats de la localitat que fa un mes que funciona per reivindicar la implicació del Consistori en l’ajuda a persones amb situacions socials i laborals complicades. La protesta, segons un membre de la Plataforma que va assistir a la manifestació, va ser tot un èxit. Aquest aturat informa a L’ACCENT que l’entitat aplega ja a 300 persones i que “l’objectiu és estructurar l’assemblea per poder donar una resposta col·lectiva i més potent als problemes que afecten a moltes veïnes i veïns del poble”.
Moncada té actualment una taxa d’atur del 10,9% (2.300 persones de 21.000 habitants). Segons el membre de la Plataforma “hi ha famílies que comencen a tenir seriosos problemes per mantenir una qualitat de vida digna”. Per tant, volen lluitar contra açò. I el col·lectiu de persones parades va demanar que les obres que va engegar l’Ajuntament gràcies al Plan E espanyol i al Plan Confianza autonòmic siguen adjudicades a persones sense feina del poble i no a empreses de fora que duen la seua pròpia mà d’obra. Altra de les reivindicacions que se li féu a l’alcalde, Juan José Medina del PP, va ser que els contractes de sis mesos per a diferents actuacions es rebaixaren a tres per a poder beneficiar al doble de veïnat.
La Plataforma té previst seguir amb l’activitat. Consolidar l’assemblea, difondre les seues reivindicacions pel municipi, crear consciència de la gravetat de la situació i seguir buscant una trobada amb l’alcalde per fer-li arribar les seues demandes. Pel seu cantó, Medina va qualificar d’inadequada la manifestació, ja que no té “cap problema en parlar amb la Plataforma”. Si bé, el membre de la Plataforma consultat per L’ACCENT assegura que l’alcalde ja ha començat la tasca de divisió del col·lectiu de persones treballadores donant feina a algunes d’elles per separat.
Accions racistes d’España 2000
El mateix dia de la manifestacions el partit polític feixista España 2000 va repartir díptics idèntics als redactats per l’assemblea d’aturats de Montcada, però amb l’afegitó de missatges racistes. Des de bon principi membres del col·lectiu obrer van intentar evitar la difusió d’aquell material i ho van denunciar. La Plataforma s’ha desmarcat de la informació feixista i ha deixat ben clar que es demana feina per a tot el veïnat del poble, indistintament d’on ha nascut i quina siga la seua nacionalitat.
No és la primera plataforma obrera
La Plataforma, a pesar de ser autònoma, compta amb membres de l’Esquerra independentista a títol individual. Entre d’altres, persones afiliades a la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Però aquest no és un fenomen aïllat, és la segona plataforma que es crea a l’Horta. La primera va sorgir a Paterna i a l’abril del 2010 va protagonitzar una ocupació del consistori d’aquella localitat. Amb aquella acció volien reivindicar que l’equip de govern doblara la subvenció per a desenvolupar un programa d’inserció laboral basat en l’agricultura ecològica. En definitiva, totes dues assemblees obreres demanen la implicació de la institució més propera, l’Ajuntament local, en una qüestió cabdal per a les seues vides: trobar feina per tenir una mínim d’estabilitat econòmica.