Vaga de fam i concentració al Palau de la Generalitat valenciana per reclamar els 400.000€ del Park Alkosa

arquebisbat valència park alkosaCentenars de persones es van aplegar el 5 de gener al vespre a la plaça de Manises de València, a les portes del Palau de la Generalitat, per participar en la concentració de suport a la vaga de fam que dos membres de la Koordinadora de Kol·lectius del Park Alkosa duen a terme per reclamar els més de 400.000 euros que l’executiu autonòmic i l’Ajuntament d’Alfafar els deuen.

L’acte va comptar amb la participació dels músics Rafa Xambó, Tomàs de los Santos, Pau Alabajos, Feliu Ventura i Xavi Sarrià, els quals prestaren la seua veu a la reivindicació. La concentració tenia lloc l’endemà que la policia nacional espanyola desallotjara els vaguistes del local de l’arquebisbat on duien a terme la seua protesta des d’abans de Nadal.

Alguns membres de la coordinadora duen més de 70 dies acampats a la ciutat de València, un d’ells en vaga de fam des del 22 de desembre i altre des del dia 27. Després del desallotjament del local eclesiàstic van moure’s a l’edifici de la Nau de la Universitat de València.

Protestes des de fa mesos

El Parc Alkosa és un barri que pertany a Alfafar, però que ha estat històricament oblidat tant per l’Ajuntament com per la Generalitat pel que fa a infraestructures i serveis de tot tipus. Ara bé, fa dècades que part del veïnat s’ha organitzat per dur avant un projecte comunitari que salve les carències que té el barri. Tanmateix, el projecte comunitari està en una situació absolutament dramàtica, ja que les institucions (Generalitat Valenciana, SERVEF, Delegació General de Benestar social, Ajuntament d’Alfafar…) estan retardant el pagament de més de 400.000€, açò significa que un bon nombre de treballadors i treballadores comunitàries porten cinc mesos sense cobrar. A més de l’impagament de lloguers i material educatiu i laboral.

Per això la coordinadora de col·lectius fa mesos que porta una intensa campanya per exigir els diners que li pertoquen i per recaptar suports per tal de pressionar a les institucions. En aquesta línia el veïnat d’El Parc acudí al ple de l’Ajuntament d’Alfafar celebrat el passat 29 de desembre, d’on foren desallotjats violentament per la policia municipal. El ple, convocat de manera extraordinària per l’alcalde del PP (que governa en majoria), va servir per aprovar els pressuposts, que foren ratificats després que l’oposició en conjunt abandonara la sala en protesta per l’actitud de l’Ajuntament i la policia local. Dues persones requeriren atenció hospitalària a causa del desallotjament violent. Els pressuposts certificaven que de moment no rebrien els diners que necessiten.

Sempre han estat en crisi

El Parc Alcosa és un barri dormitori, a la pràctica un poble, a 8km al sud de la ciutat de València que pertany al municipi de l’Horta Sud Alfafar, actualment compta amb una població de vora 10.000 persones. El govern franquista el va crear a la dècada dels 60 per traslladar les famílies que vivien al barri de la Coma, a València, i també el va configurar el moviment de famílies d’altres indrets de l’Estat espanyol i de dins del País Valencià. Des de bon principi va ser un barri amb manca d’instal·lacions, d’infraestructures comunitàries i serveis (transport, clavegueram, escoles…). L’alta desocupació ha estat una constant des de finals dels anys 70 amb més del 30% de població activa a l’atur i arribant a quasi el 40% en l’actualitat. Mes del 70% de la població d’El Parc viu per sota del llindar de la pobresa.

De manera autònoma diverses persones van engegar als anys 90 diferents col·lectius (agrupats a la Koordinadora de Kol·lectius d’El Park Alkosa) per crear un projecte social i polític per donar resposta a l’empobriment, amb iniciatives d’economia social, cooperatives, tallers de formació programes socials, centres de dia infantils i juvenils, recollida d’escombraries, etc. Trobar finançament fou una gran complicació, però van aconseguir que les institucions, ja que no oferien els serveis mínims, almenys pagaren l’activitat dels col·lectius que sí els oferien. Així les institucions locals i autonòmiques van finançar “un projecte que significa l’aposta pel desenvolupament de la participació ciutadana de tal forma que es trenque, per part de la ciutadania, el monopoli que exerceix l’administració de l’estat en la gestió dels recursos”, segons la mateixa coordinadora.

+ La policia desallotja els vaguistes del Parke Alkosa a València 4 de gener de 2012

+ “Mirem la mort als ulls” 2 de gener de 2012

+ Entrevista, Toni Valero, fundador de la Koordinadora de Kol·lectius Park Alosa: ‘Els gestors de la cosa pública han pervertit les paraules ‘economia social, participació ciutadana’ 13 de desembre de 2011