Valldigna som i serem, tres anys a la catosfera

L’11de maig la web mare del projecte en xarxa “Valldigna som i serem” feia 3 anys, però la gènesi data concretament d’un any abans (febrer de 2005), quan reunits a l’epicentre del Vall (Benifairó) i en plena lluita i dedicació a aturar el desgavell de la línia d’alta tensió que passa per les nostres contrades, decidíem fer quelcom per tal de crear un fort aparell mediàtic i de producció cultural, que fos capaç d’enfrontar-se a la disbauxada política cultural impulsada des de la Fundació Jaume II “El Just”.

És aleshores quan aprofitant el concurs de Fesinternet de la Generalitat principatina, creem el primer bloc del diari digital encaminat a hemerotecar el moviment social sorgit a la Valldigna, i engegar una fundació dicotòmica en contingut a l’esmentada, que inicialment batejàrem com n’Elisenda de Montcada, fent clara referència a la segona esposa del rei català que dóna nom a la fundació de la Generalitat.

L’any següent, l’11 de maig concretament, i després de donar suport a la Fundació Punt CAT, engeguem una de les primeres webs .cat del sud del país www.valldigna.cat, ara en celebrem l’aniversari a la xarxa.
Els objectius inicials quedaven definits en la primera trobada del 2005. La difusió de la cultura i llengua catalana a la Valldigna, la promoció i difusió d’artistes valldignencs en totes les vessants de l’Art; esdeveniru un fòrum permanent social, polític i cultural a la comarca; i preparar un teixit en xarxa fluït i sòlid en contingut com a base d’una futura fundació que miraríem de crear una vegada aconseguirem vèncer les amenaces territorials en les que ens veiem immersos.

Sobre l’últim objectiu us he de dir que aviat ens vam adonar de les dificultats tècniques i burocràtiques que acompanyaven la seua creació, (ja que l’estat les té regulades per llei) desestimant la idea i reconduint el projecte. I també us he de confessar que la batalla en contra d’Iberdrola la vam perdre, tots plegats, quan la traïdora signatura dels nostres batlles i la intervenció de les forces públiques al servei de l’Estat i dels interessos econòmics, permeteren el pas d’aquesta autopista energètica pels nostres termes.

Des d’aleshores el projecte en xarxa ha estat una realitat, acompanyada per un seguit d’iniciatives culturals promogudes i convocades des de la xarxa i que han comptat amb la col·laboració, patrocini i/o recolzament d’institucions i entitats com els Ajuntaments de Benifairó i Simat de La Valldigna, la Fundació Jaume II “El Just”, l’Associació de Veïns de la Valldigna de Tavernes, Valldigna Accessible, els Grups de Muntanya “Valldigna” i “Viarany”, així com el Centre Excursionista de la Valldigna. Podeu comprovar-ho visitant tot un seguit de blocs enllaçats al projecte, creats per tenir un seguiment i continuïtat posterior.

Poesia, literatura, música i cinema: criatures virtuals de n’Elisenda
La promoció de la música catalana ha estat un degoteig constant des de l’inici col·laborant o promovent concerts com el Festivern de Benifairó, les tres edicions Més que rock, el Rock on Barx, la festa de la Colla de Dimonis “Fem Fredat” de Simat o el disseny d’un cicle de cantautors al Monestir de Valldigna, que va tenir el seu inici el passat 9 d’octubre amb el patrocini de la regidoria de Cultura de Simat.

Poetes com les valldignenques Encarna Sant Celoni i Èlia Saneleuterio o les saforenques Maria Josep Escrivà, Teresa Pascual o Christelle Enguix i d’altres han ocupat tribuna en els diferents actes convocats. I diferents autores com Isabel Canet o Núria Cadenes han presentat les seues obres literàries.

Els pintors benifaironers Paco Alberola i Toni Alvarez amb altres artistes han exposat i cedit imatges per tal de poder ser utilitzades com a imatge pública del projecte i cineastes valldignencs com els germans Carles i Santiago Estruch han pogut difondre la seua obra en diferents activitat dissenyades per tal fi.

Denúncia i pressió a la classe política L’any 2005 quan la Mancomunitat de la Valldigna va pretendre nomenar l’actual president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps “Amic Valldigna”, des del projecte vam promoure un manifest i promoure la seua signatura per tal de rebutjar l’atorgament del guardó a qualsevol polític, mercè al qual aturararem la intenció inicial.

Un futur esperançador per fer realitat una Valldigna en xarxa que aviat tindrà nova imatge i nous continguts

* Professor de música i membre impulsor de www.valldigna.cat