Com va començar tot? Doncs segurament, fa un mes i escaig, algú en algun sopar faria algun comentari negatiu sobre la Fira i Festes que hi hauria aquest any, algú altre li donaria la raó i segurament algú més digué “I si…?” o un “Què vos sembla si…?”. I ja està: a hores d’ara la FiGA (Fira de Gandia Autogestionada) és un fet en la xarxa i en els mitjans de comunicació, i serà una realitat el dia 30 de setembre en Gandia. Caldrà, però, explicar una mica els motius, així com resumir l’estat de la qüestió a hores d’ara.
Els motius pels quals sorgeix la FiGA són senzills: la Fira i Festes de Gandia, malgrat ser tota una institució en la comarca, no ens ha preguntat mai que volíem veure: quina música, quin teatre… o quina filosofia havia de tindre. I sospitem (a hores d’ara ja ho sabem) que cada cop ens representarà menys: només cal mirar el programa d’enguany per veure-ho. Per això vam decidir crear el nostre espai, la nostra Fira particular i, evidentment, fer-la pública, pagada només amb aportacions personals i participativa. A més, donarem importància a la cultura valenciana de sempre i, sobretot, a la d’ara: en contra de certa tendència a creure que allò valencià és igual només a saragüells i espardenyes, nosaltres també volem apostar per una cultura d’ací ben viva i activa. Per això, la nostra programació tindrà, entre tallers per a xiquets o de teatre, dansaes i albaes, però també Pau Alabajos, i els documentals València necessita una cançó i La dolçaina, del carrer a l’aula, que demostren açò que estic dient.
He dit més amunt que la FiGA és pública, autogestionada i participativa. És ben cert, i és allò que ha cridat l’atenció de tanta gent, fins i tot de les institucions. Una idea tan simple com és fer que la gent siga mecenes, i pague si vol pel teu projecte mitjançant la plataforma Verkami a canvi de poder gaudir de la festa, així com escoltar a tothom, ha creat un petit daltabaix local, cosa que ens reafirma en la idea que la FiGA no només era necessària, sinó que l’estaven esperant.
Bé, insistisc: la FiGA a hores d’ara encara s’està gestant, i creixent molt més ràpid del que ens pensàvem, i això ens fa treballar amb més ganes i, sobretot, ens fa convidar-vos a tots que hi participeu. Visca la FiGA de Gandia!
*Eloi Escobedo Cebrià és membre del col·lectiu organitzador de la FIGA