Més de 300 persones es concentren al Turó de la Rovira contra “l’oblit i la desmemòria oficials” de la resistència antifeixista

Les organitzadores de l'Aplec es mostren satisfetes amb la convocatòria i confirmen que tindrà continuïtat durant els propers anys

Més de 300 persones van participat aquest diumenge de l’acte que una vintena d’organitzacions, col·lectius i entitats havien convocat al Turó de la Rovira per homenatjar les lluitadores antifeixistes que fa 82 anys van defensar Barcelona de les tropes franquistes.

L’Aplec havia de tenir lloc al cim del Turó, on es trobaven les bateries antiaèries que defensaven Barcelona de l’aviació franquista que la bombardejava. Tancat el recinte a causa del vent, d’acord amb les informacions revelades als manifestants per la Guàrdia Urbana, la concentració va tenir lloc finalment a l’esplanada del pont de Muhlberg situada al costat més proper al Carmel.

Els manifestants procedien dels barris veïns del mateix Carmel, Horta, el Guinardó, Gràcia, la Salut i Vallcarca i s’havien aplegat en 3 columnes. La primera en arribar va ser la procedent del mercat del Carmel, que va aplegar veïns i veïnes d’aquest mateix barri i d’Horta; poc més tard arribava la columna de Gràcia i Vallcarca, que va reunir prop d’un centenar de persones que havien sortit del camp del Nou Sardenya. La darrera en arribar, la més nombrosa i animada, va ser la del Guinardó. Sota el ritme marcat per les Vaquetes, el grup de percussió del barri, pràcticament dos centenars de persones van fer l’ascens fins el mirador procedents del Nen de la Rutlla.

Abans de començar l’acte, membres de l’assemblea d’Arran d’Horta i Guinardó van desplegar una pancarta de grans dimensions al pont de Muhlberg amb una reproducció del dibuix de la miliciana del mític cartell de Cristóbal Arteche, i una portaveu de la Plataforma Azadí va prendre la paraula per agrair la convocatòria i celebració de l’acte, reivindicar la lluita antifeixista com una lluita internacionalista i denunciar l’amenaça d’atac militar que de nou plana avui sobre el Kurdistan.

En nom de les entitats organitzadores de l’acte, una membre de La Bullanga, el recentment obert Ateneu Popular i Independentista del Guinardó, va agrair a les participants la seva assistència tot deixant clar que aquest Aplec tindrà continuïtat en els propers anys i va fer una crida a impedir que “l’oblit i la desmemòria oficials enterrin la memòria de les antifeixistes i la seva lluita”.

L’historiador i militant de l’esquerra independentista, Manel López, va fer el darrer parlament de l’Aplec on va reivindicar la memòria de totes les lluitadores antifeixistes que varen defensar els drets dels i les treballadores i les llibertats nacionals i democràtiques primer durant la guerra i, després de la derrota, durant el franquisme, i va denunciar que el feixisme era i segueix sent “un instrument del capitalisme i de les classes dominants” per tal de “per a defensar el seu domini davant les demandes de llibertat, igualtat i justícia que amenacen els seus privilegis i l’ordre social que els garanteix”.

Les entitats organitzadores han valorat molt positivament l’acte i han volgut destacar el bon ambient en què es va realitzar malgrat un desplegament policial “tant ampli com innecessari”.

Galeria d’imatges

(Fotos: Ateneu Popular Independentista del Guinardó, Endavant, Arran)

Vídeo de l’Aplec (BETEVE):