300 manifestants en commemoració de les Normes de Castelló

300 manifestants en commemoració de les Normes de Castelló

El passat dissabte 18 de desembre, tres-cents manifestants vinguts d’arreu del País Valencià participaren en la manifestació en commemoració de la signatura de les Normes de Castelló. La manifestació fou el darrer d’una sèrie d’actes al voltant de l’efemèride, que incloïen xerrades sobre la situació del català i una ascensió al pic de les Agulles de Santa Àgueda, al Desert de les Palmes.

Desenes de col·lectius locals i també nacionals han donat suport a la convocatòria de l’Esquerra independentista de la Plana que, enguany, ha coincidit amb les preocupants dades de l’última enquesta de l’ús i coneixement del valencià, i també amb la contínua ofensiva contra l’emissió de TV3 al País Valencià.

>> Galeria de fotos a l’interior de la notícia

Així, en un ambient festiu i sense incidents, els manifestants han recorregut el centre de la capital de la Plana sota el lema “Utilitza la teua llengua, ells no ho faran” i corejant lemes com “El nostre valencià, el català de tots”, “Normes una i cinquanta-una”, “País Valencià parla català” i “Menys corrupció, més educació”.

La manifestació va acabart al carrer Cavallers, a la casa on en l’any 1932 foren signades les Normes Castelló, on es va procedir a la lectura del manifest, que denunciava la política lingüística del Govern valencià, que deixa 93.000 alumnes a l’any sense poder accedir a l’ensenyament en català, que només exigeix a un 1,2% del funcionariat de la generalitat coneixements de valencià i que veladament o oberta, fomenta el secessionisme. Al manifest també s’hi va denunciar “el projecte isolacionista – la diferenciació entre modes pròpiament valencians i pròpiament catalans perquè acaben per esdevenir, efectivament, dues llengües, que practica l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I, sobretot, es va reivindicat el dret de viure amb normalitat al País Valencià, d’usar el català en tots els àmbits de la nostra vida, la necessitat de prendre la paraula en defensa de la dignitat del nostre poble, la seua cultura i la seua llengua”. L’acte es va tancar amb el cant de la muixeranga i unes albades.

Flickr_albumid=72157625646353144