[bar group="860×106"]

Arriba el judici del cas Jona amb una petició de 8 anys de presó contra els dos acusats

jonaDesprés de 4 anys i mig totes les alarmes segueixen enceses i es prepara una gran manifestació per l’absolució de Jonathan Ivorra i la resta d’encausats

Quatre anys i mig d’espera i una petició de condemna de vuit anys de presó contra un independentista de l’Eixample de Barcelona, Jonathan Ivorra, i un veí del barri del Clot, Antoni Verdasco. Aquest és el trist balanç de l’estratègia dissenyada per l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri Fiscal arran dels fets desencadenats per l’especulació urbanística al centre de la ciutat.

Amb la celebració del judici, les dues institucions mostren obertament la seva determinació d’arribar fins a les darreres conseqüències repressives en l’actuació contra els dos caps de turc pels fets del Forat de la Vergonya (manifestació que el 2006 acabà en aldarulls) i el seu entorn social, polític i familiar.

Ara, però, ja està tot en mans de l’Audiència Provincial de Barcelona, que el proper dimarts 1 de març acollirà la vista oral contra Ivorra i Verdasco. Tots dos s’enfronten a penes idèntiques, de vuit anys de privació de llibertat i una multa de 3.000 euros, acusats d’haver comès diversos presumptes delictes de manifestació il·lícita, desordres públics i atemptat a l’autoritat durant la mobilització que l’any 2006 va treure al carrer centenars d’activistes i veïns contra l’especulació a Ciutat Vella i contra el desallotjament del Forat de la Vergonya.

Aquest judici, doncs, ja s’ha convertit en el cas de persecució política, policial i judicial més greu dels darrers anys a Barcelona. Això, tant per la desproporció de la pena que es demana, que pretén tancar els dos acusats en una cel·la durant vuit anys, com per les deficiències de tot el procés, i també per la fermesa mostrada per un dels principals acusats, Jonathan Ivorra.

Juristes i observadors

Durant tots aquests anys, el veí del barri de la Sagrada Família (l’Eixample) ha admès haver anat a la mobilització de protesta contra l’especulació, i defensar així el dret a la llibertat d’expressió que se li nega imputant-li el delicte de manifestació il·lícita. En canvi, Jonathan Ivorra nega en rotund la resta d’imputacions, i assumeix que el presumpte atemptat a l’autoritat i els suposats desordres són en realitat falses acusacions per motius polítics.

De fet, al judici que tindrà lloc el proper 1 de març també estaran presents diferents personalitats del món jurídic: membres del Col·legi d’Advocats de Barcelona i de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans que s’han interessat en el cas i volen vigilar que no es violin els drets civils i penals dels acusats.

Una altra de les cares que estarà serà present durant el judici, malgrat la seva previsible absència, és la de la regidora de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp. Ella és l’autoritat política que ha estampat la seva signatura en l’acusació particular, malgrat ser també la regidora del Districte de l’Eixample i, per tant, perfectament coneixedora del compromís social i veïnal de Jonathan Ivorra al seu barri a través de projectes i iniciatives com l’Assemblea de Joves de l’Eixample Nord (CAJEI) o l’Ateneu Popular de Palma.

D’aquesta manera, la polèmica regidora Assumpta Escarp suma un nou despropòsit al currículum que ha anat engreixant des que va assumir responsabilitats en la gestió municipal. Es tracta d’una de les autoritats públiques conegudes pels moviments socials i veïnals de la ciutat pel seu autoritarisme i agressivitat. Escarp va arribar a declarar-se favorable al tancament de determinats mitjans de comunicació.

Una des les mobilitzacions més esperades del 2011

Poques manifestacions porten tant de temps d’espera i organització com la que tindrà lloc aquest proper dissabte 26 de febrer a les 17:00 hores davant l’Arc de Triomf de Barcelona, que reclamarà l’absolució del Jona i la resta d’acusats pels carrers del centre de la ciutat. Prèviament s’ha convocat un acte polític al Casal de Joves “La Fontana”, i tres dies després, el dimarts 1 de març i com no podia ser d’una altra manera, hi ha convocada la concentració a la Ciutat de la Justícia, on se celebrarà el judici en qüestió.

Aquesta setmana, doncs, es convertirà en la punta de d’iceberg que ha anat aixecant el grup de suport al Jona durant quatre anys i mig de protestes i mobilitzacions. De fet, durant els darrers dies s’ha intensificat molt aquesta feina amb accions de denúncia a tots els barris de Barcelona i a diferents pobles i ciutats dels Països Catalans.

La lluita per l’absolució, però, ha estat activa durant els quatre anys i mig d’espera, amb xerrades de conscienciació i accions per tot el país. Les més sonades i mediàtiques han estat algunes de les protagonitzades pel grup de suport a Barcelona, com el desplegament d’una pancarta durant el lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona, les protestes anuals en el marc del pregó de la Mercè, la sobtada aparició de solidàries al final de la Cursa de les festes de la ciutat o una acció de protesta durant un míting del PSC-PSOE.


[bar group="860×106"]