[bar group="860×106"]

Absolts els 4 independentistes de Mallorca per manca de proves i contradiccions policials

4mallorcaabsoltsA l’espera de saber si la fiscalia recorre la sentència, l’esquerra independentista considera que el text acredita la persecució política contra els acusats. Guillem Colom, Sílvia Melero, David Pujol i Robert Cruz, coneguts també com els quatre independentistes de Mallorca, han estat absolts de tots els delictes dels quals se’ls acusava: ultratge a la bandera espanyola i atemptat per a tots, un delicte de lesions per part de Guillem Colom i dos faltes de lesions per part de Sílvia Melero. L’esquerra independentista ja ha celebrat aquesta “victòria en en el camp de la justícia espanyola”, però encara està pendent de veure si la fiscalia posa algun recurs a la decisió judicial. 

I és que la jutgessa de Palma Magdalena Ferreté ha dictat una sentència plenament absolutòria malgrat que els quatre acusats s’enfrontaven a una pena total de 9 anys de presó i 13.000 euros en multes. Ferreté considera que les contradiccions en la versió policial i d’un conegut ultradretà de l’illa, la solidesa del testimonis de dos periodistes del diari DBalears i la COPE i la claredat de les imatges d’un vídeo aportat per la defensa -conduïda per l’advocat Josep de Luis- corroboren el que venia sostenint el grup de suport dels quatre independentistes de Mallorca, impulsat per Endavan-OSAN, l’organització política on militen dos dels encausats.

De fet, l’esquerra independentista  ha considerat la sentència com una clara victòria del moviment. Interpreten la redacció de la mateixa com una mostra del que s’havia denunciat: que els cossos policials i la fiscalia estaven actuant contra els quatre independentistes per mor de la seva militància i ideologia política, i no perquè tinguessin proves de cap dels suposats delictes.

Espines clavades

Els fets es remunten al 30 de desembre de 2010, en plena commemoració de la Diada Nacional de Mallorca, quan un grup de joves cremaren una bandera monàrquica espanyola i la policia carregà contra la manifestació independentista. Diversos agents asseguraren quedar lesionats i, segons queda ara acreditat per la justícia, volgueren cercar algun cap de turc pels fets sense tenir proves contra ningú.

Des del moment de la detenció dels quatre independentistes, les mostres de solidaritat arribaren de molts racons de Mallorca i dels Països Catalans, però també hi hagués polítics de l’espai nacionalista i progressista que carregaren contra la crema de la bandera i diaris o periodistes -com El Mundo i Manuel Aguilera- que encetaren una campanya criminalitzadora contra els militants independentistes detinguts. Uns fets que Endavant-OSAN assegurà no oblidar durant la roda de premsa que oferí fa uns dies a la plaça de Cort de Palma, després de conèixer la sentència absolutòria.

Durant la compareixença, David Pujol va felicitar les famílies de tots els acusats i a la defensa legal, però va assegurar que la sentència és una victòria general dels moviments socials i de l’esquerra independentista. Així mateix, Pujol recordà que a Mallorca encara hi ha desenes de persones encausades per la policia en el marc de diferents mobilitzacions pels drets socials i nacionals de l’illa. En aquest sentit, i entre altres, va voler fer arribar la seva solidaritat als acusats en diferents casos, com el  de Bunyola, el de la Conselleria d’Educació o els de Felanitx i Sóller. 


[bar group="860×106"]