Alerta Solidària denuncia un nou intent de manipulació i de criminalització de la lluita antifeixista

Alerta Solidària denuncia un nou intent de manipulació i de criminalització de la lluita antifeixista

Alerta Solidària, el col·lectiu antirepressiu de l’esquerra independentista, féu públic ahir un comunicat per denunciar el biaix informatiu amb què alguns mitjans han tractat els incidents produïts arran d’una xerrada de suport a les Repúbliques Populars del Donbass.

Els incidents tingueren lloc el passat 11 d’octubre, quan l’Assemblea de Suport a les Antifeixistes d’Ucraïna va convocar un acte solidari a l’Ateneu la Torna de Gràcia, a Barcelona. A l’acte s’hi presentaren una vintena de persones amb simbologia i actituds provocatives, segons informa Alerta Solidària, les quals, després de diversos intents de boicot, foren expulsades de l’acte per l’organització.

Un cop fora de l’establiment, aquestes persones van continuar provocant fins que “van passar a les empentes”. A partir d’ací es va iniciar una baralla que va acabar amb un dels provocadors ferit greu.

Quatre dies després tres joves foren detinguts pels Mossos d’Esquadra. Sota les acusacions d’homicidi dolós en grau de temptativa amb l’agreujant de discriminació en referència a la ideologia de la víctima i d’un delicte d’amenaces, un dels joves fou enviat a presos, mentre que els altres dos quedaren en llibertat provisional acusats de suposats delictes de lesions amb l’agreujant de discriminació.

Biaix informatiu

Tant en el moment dels incidents com en les noticies aparegudes ahir, els mitjans de comunicació han donat per bona la versió dels provocadors, desvinculant la seua presència a la xerrada de qualsevol intencionalitat política, mentre que no han dubtat d’etiquetar els acusats d’antifeixistes i violents. Una situació molt pareguda a com els mitjans han tractat el conflicte a Ucraïna, decantant-se clarament per un bàndol, tot silenciant o ocultant les seues vessants més fosques.

Alerta Solidària denuncia, a més a més, que el vídeo que s’ha difós per donar fonament a les notícies esta retallat interessadament i que omet les actituds provocatives dels boicotejadors. Això i el fet que s’haja difós en una fase no pública de la instrucció fa pensar Alerta que es tracta d’un clar intent de criminalitzar els imputats.

Nota de l’Ambaixada d’Ucraïna

Per la seua banda, pocs dies després de l’incident, l’Ambaixada d’Ucraïna va difondre a través de les xarxes socials una nota de premsa on qualificava la xerrada d’obertament antiucraïnesa, tot assegurant que usava materials falsificats i informació distorsionada. Així mateix qualificava els ucraïnesos implicats en l’incident de representants de la comunitat ucraïnesa i negava el qualificatiu de feixista per a aquells que “viven acorde a la legislación europea y vienen de forma más civilizada y pacífica en sus camisas tradicionales bordadas a un acto público”.