Anem a la nostra!

El passat 28 de febrer es van celebrar consultes populars sobre la independència a 79 municipis catalans, aconseguint mobilitzar a més del 20% de l’electorat. Tot això malgrat el silenci mediàtic i malgrat els intents de monopolització per part de certs dirigents polítics de CiU i ERC.

Molins de Rei vàrem ser un dels 79 municipis i precisament a la nostra vila es va realitzar l’última reunió plenària de la Coordinadora Nacional, on es va aprovar una esmena per prohibir que el diputat d’ERC Uriel Beltran continués exercint de portaveu, fet que ha incomplert de manera sistemàtica. És només un exemple dels intents de certs partits polítics com CiU i ERC d’apropiar-se de tota la feina de les comissions locals, que malgrat tot, han continuat treballant per garantir la celebració de la consulta als seus municipis.

L’organització dels referèndums ha de servir per crear i reforçar l’autoorganització de la ciutadania en els municipis, tot incorporant també a les persones nouvingudes, i partint de la base d’estructures assembleàries. L’esquerra independentista i la CUP sempre hem treballat per assolir el dret d’autodeterminació i ara ho hem tornat a demostrar treballant colze a colze amb els milers de voluntaris/es. Altres però han volgut també treure’n rèdit polític buscant la foto o l’aparició a la televisió.

Les consultes també han demostrat que apostem per la igualtat de drets entre totes i tots els que vivim al nostre país i per això hem volgut otorgar el dret a vot a totes les persones nouvingudes. Amb aquest gest s’ha aconseguit reforçar els contactes establerts entre les persones nouvingudes amb la societat civil organitzada però hem de tenir clar que tenim un repte important a l’hora de continuar treballant per aconseguir que totes aquestes persones s’incorporin en els processos de lluita per transformar la nostra societat. Ells pateixen dia a dia el sistema econòmic i repressiu de l’estat espanyol i per tant han d’esdevenir companys i companyes de lluita contra un enemic comú.
I un altre dels reptes que tenim, és aconseguir que tota aquesta autoorganització popular per exercir el nostre dret a decidir sobre la independència es mantingui viva al llarg del temps per anar construint entre tots i totes quin model social, polític i econòmic volem pels Països Catalans.

Només l’esquerra independentista i els sectors que conformen la unitat popular volem realment exercir el dret d’autodeterminació en el seu sentit més ampli. No podem esperar que la resta d’agents polítics vulguin anar més enllà de la celebració de les consultes. Nosaltres hem de ser la garantia per tal d’establir aliances i anar consolidant una base àmplia que treballi en el dia a dia pel dret a decidir com volem viure i organitzar-nos en uns Països Catalans independents i socialistes.

*Regidor de la CUP de Molins de Rei