[bar group="860×106"]

Benimaclet reclama una casa de la cultura

Un grup de veïnes i veïns de l’històric barri valencià de Benimaclet han iniciat  una campanya per tal de denunciar la falta d’una casa de la cultura al barri.

Aquest grup promotor que compta amb persones a títol individual, membres de organitzacions o assemblees de l’esquerra independentista (com Maulets, Endavant o l’assemblea del centre-social Terra), de l’Associació de Veïns, del Kaf cafè,  llibertaris vinculats al CSO “El Nido” i militants de la CNT es va donar a conèixer el passat 16 de gener amb una jornada de cultura al carrer.


Aquesta jornada es desenvolupà primerament a diferents indrets del barri de manera simultània. Punts com la plaça de Benimaclet o les estacions de metro i tramvia foren escenari obert de diferents mostres culturals des de poesia fins a teatre, passant per música en directe, pintura o escultures amb bufes d’aire. Aquestes manifestacions artístiques sempre anaven acompanyades de gent que tractava d’explicar als veïns i veïnes del barri el perquè de l’acció amb un tríptic on es podia llegir el text de presentació del Grup Promotor per la Llar de la Cultural a Benimaclet. Passada la una del migdia tots els protagonistes de les mostres culturals es trobaren al cor del barri, la seua plaça, per concloure la jornada reivindicativa de manera col·lectiva.  

Una reivindicació històrica
La necessitat d’una casa de la cultura evidentment no és nova. Ja fa quasi vint anys que plataformes ciutadanes com l’Associació de Veïns denuncien aquesta carència davant les institucions locals. En teoria la construcció d’aquest i altres serveis públics bàsics com un nou centre de salut o unes instal·lacions esportives de qualitat estan previstes en el marc del PAI Benimaclet est aprovat per l’Ajuntament de València ara fa catorze anys. Catorze anys que no han servit per res ja que el lloc on suposadament haurien de construir-se aquest equipaments no son hui en dia més que un solar.  
Així des del Grup Promotor s’assegura en el seu manifest de presentació que “estem convençudes de que allò que necessita el barri és hora de fer-ho per nosaltres mateixa…” deixant ben clar que l’objectiu de les accions que han preparat van encaminades a conscienciar el barri de la mancança d’una casa cultural amb la finalitat de crear-ne una de nova gestionada per les veïnes i artistes que vulguen participar del projecte. Destaquen la rica vida cultural existent a Benimaclet i denuncien la deixadesa per part de les institucions a l’hora de satisfer les necessitats bàsiques dels veïns d’un barri amb més de 25.000 habitants.

Davant d’aquesta situació des del Grup Promotor ens han assegurat que accions com les del passat 16 de gener continuaran realitzant-se per tal de socialitzar les seues demandes, alhora que continuaran agitant el barri i preparant noves i més vistoses accions i mobilitzacions fins a aconseguir situar al mapa del barri una nova llar cultural.


[bar group="860×106"]