[bar group="860×106"]

Celebració de l’Aberri Eguna marcada per les crides a la unitat abertzale

Final de la marxa a Hendaia. Foto: Gara

Les crides a la unitat abertzale han marcat la celebració de l’Aberri Eguna, la Diada Nacional del poble basc.

Desenes de milers de manifestants van acudir ahir diumenge 12 d’abril a la convocatòria del Fòrum de Debat Nacional, que agrupa l’esquerra abertzale, altres formacions abertzales com EA, Nafarroa Bai o Aralar, i agents sindicals, estudiantils, antirepressius o per la llengua. La marxa va caminar des d’Irun (a l’Estat espanyol) fins Hendaia (dins l’Estat francès), per mostrar la voluntat d’unitat del poble basc.

Pocs dies abans, s’havia constituït el nou govern basc, encapçalat per Patxi López (PSOE) amb el suport del PP. Aquest suport ha permès al PP presidir per primera vegada el Parlament basc. Recordem que aquesta composició ha estat possible per la il·legalització de la candidatura de l’esquerra abertzale.

El mateix dia de l’Aberri Eguna l’organtizació ETA feia públic un comunicat on mostra la seva disposició a pactar “un compromís i una estratègia per al canvi polític i la solució democràtica al conflicte”. A més, el comunicat subratlla que “ningú demani a ETA que renuncii a la lluita amb les armes mentre no es passi dels discursos als fets”, tant per impulsar l’autodeterminació com per aixecar “un mur que aturi la repressió”.

En el comunicat, ETA llança un advertiment inequívoc al nou govern basc del PSOE: “Igual que vam advertir que el Govern d’Ibarretxe seria el govern del frau per a qualsevol abertzale, ara volem afirmar que el de López será el govern del feixisme i de la vulneració de drets. En la mesura que no hi hagi un canvi d’actitud, els responsables polítics d’aquesta estructura imposada seran objectiu prioritari d’ETA”.

>> Podeu llegir el comunicat d’ETA sencer al diari Gara: EUSKADI TA ASKATASUNAREN AGIRIA EUSKAL HERRIARI

 


[bar group="860×106"]