[bar group="860×106"]

Clam d’indignació al carrer contra les retallades i la dictadura financera el #28G

#28g bcnDesenes de milers de persones es van manifestar el dissabte 28 de gener a Barcelona per denunciar la dictadura financera i les retallades socials dels governs català i espanyol. La manifestació l’havien convocada el Fòrum social Catala i nombroses organitzacions, sindicats i moviments socials del Principat, entre les quals tota l’esquerra alternativa, sindicalisme combatiu, assemblees d’indignats, plataformes veïnals i socials contra les retallades. Entre 150.000 i 200.000 manifestants van sortir al carrer segons l’organització.

+ Galeria d’imatges.

Conflictes com el de l’escola pública de 0 a 3 anys, una de les principals víctimes de les retallades i privatitzacions antisocials del governs de CiU, tant a la Generalitat com al govern de Barcelona, van ser els protagonistes, aplegant milers de famílies i mestres afectades. També el de la sanitat, amb la presència de moltes treballadores de la sanitat catalana, plataformes veïnals i locals reclamant la reobertura de centres hospitalaris i CAPs que han estat tancats pel govern, denunciaven la política de desmantellament de la xarxa de salut pública per afavorir les mútues privades. També treballadors de l’administració pública hi foren presents amb les seves demandes d’una feina digna, amenaçada per les polítiques d’austeritat dicatdes per la banca que pretenen retallar el sector públic i afavorir privatitzacions.

bcn #28GNomés l’afegit de darrera hora dels sindicats CCOO i UGT, que acaben de signar l’enèssima retallada de drets laborals amb el PP, amb un desembarcament de propaganda pròpia i alliberats, i dels dirigents dels partits parlamentaris com el PSC que també han aplicat retallades durant els seus governs, i que intentaren capitalitzar la marxa amb l’ajut dels mitjans i entre crítiques del gruix dels manifestants, va deslluir una mica la gran jornada de protesta.

La manifestació va començar a la Plaça Catalunya, i quan la capçalera va arribar a les portes del parc de la Ciutadella, davant el Parlament, encara hi havia gent a sense poder avançar l’alçada de la plaça Urquinaona. Al final, Arcadi Oliveres llegí el manifest del Fòrum Social Català. Oliveres destacà l’enorme diferència entre els qui paguen la crisi, la gran majoria de la població, amb atur, creixent pobresa, degradació de les condicions laborals, pèrdua de drets i serveis socials com l’educació i la sanitat; i els qui l’han provocada i se’n beneficien, que a més han aconseguit dictar les polítiques dels governs, completament al marge de cap control democràtic de la ciutadania en el que va qualificar de dictadura financera.

A Lleida van assistir-hi 3.000 persones (2.000 segons la premsa local), una xifra molt considerable per la ciutat. La lectura del manifest que va tancar la manifestació va ser llegit per una veïna de la ciutat amenaçada juntament al seu fill de desnonament. A Tarragona prop de tres mil persones, convocades per la Plataforma Ciutadana en Defensa dels Drets Públics i l’Assemblea 15M Tarragona, es van concentrat a la Rambla Nova per expressar el seu rebuig a les retallades del Govern Català. I a Girona hi va haver també mobilització contra la dictadura financera i les retallades en la qual participarenunes mil persones.

28g BCN


[bar group="860×106"]