[bar group="860×106"]

Connexió de solidaritat contra la precarietat de les cambreres de pis

Prop de 200 persones es manifesten al costat de les Kelly's davant de l'hotel Hilton

Les Kelly’s de Barcelona han aprofitat el primer dia del MWC per fer sentir les seves reivindicacions. Fins a 200 persones s’han congregat a l’hotel Hilton de Diagonal Mar. La mobilització ha estat sorollosa de principi a final. Les cambreres de pis lluitadores han aconseguit lliurar el seu manifest amb les reivindicacions a la gerència de l’hotel.

De punta a punta com a pols oposats, desiguals i antagònics. Mentre a la sortida sud de Barcelona lluïa l’opulència, el luxe i les noves tecnologies, prop de la sortida nord, a Diagonal Mar, s’hi denunciava la precarietat laboral i vital d’unes treballadores amb sous i condicions de misèria. Les Kelly’s de Barcelona han convocat una mobilització que ha coincidit amb l’inici del MWC de Barcelona i que ha congregat fins a 200 persones.

El primer MWC sense vaga de transport ni una mobilització a les portes de la Fira ha viscut una mobilització allà on reposen els assistents al Congrés: els hotels de luxe. El luxe dels consumidors contrasta amb la precarietat de les treballadores: externalitzades, amb jornades esgotadores i acomiadades si ho denuncien. L’hotel Hilton de Diagonal Mar ha acomiadat cinc treballadores i n’ha sancionat una més “per exercitar els nostres drets”, han denunciat les Kelly’s.

Una membre de les Kelly’s ha estat l’encarregada de llegir el manifest amb les reivindicacions que motivaven la mobilització. Han demandat el Hilton per cessió il·legal en tenir les cambreres de pis contractades a través d’una empresa externa. És aquesta externalització el que volen revertir i ha estat la denúncia per fer-ho el que n’ha suposat l’acomiadament. El manifest és un repàs de les precàries condicions en què treballen. Dues d’elles són treballadores sensibles: tenen limitacions físiques per la sobrecàrrega de treball. Moltes d’elles van medicades a treballar; i a més ara els encarreguen les tasques més complicades, com a càstig encobert per haver reclamat els seus drets.

Les Kelly’s denuncien que la patronal se serveix del frau empresarial arreu de l’Estat i ho consideren la causa de la precarietat del sector. “Contractes en frau de llei, infracotització generalitzada, completament desproveïdes de representació col·lectiva, jornades maratonianes -fins a 30 habitacions al dia-, amb salaris de misèria, carència de mecanismes de prevenció de riscos laborals, pèrdua i vulneració reiterada dels descansos” conformen una llarga llista d’irregularitats que les Kelly’s situen com les responsables de malalties incurables.

El mateix manifest ha denunciat la desigualtat entre les grans fortunes del MWC i els hotels i la situació de les que fan que tot això funcioni. “Som l’ànima de l’hotel i demanem dignitat”, han reclamat. Acabant amb una crida dirigida a les companyes a no tenir por, les Kelly’s han assegurat que lluitaran sempre per l’eradicació de l’externalització de serveis i donant suport a tothom qui el necessiti, com a solidaritat mútua. Després de llegir el manifest, han aconseguit entrar a l’hotel i lliurar-lo a gerència. La concentració, però, encara ha durat una bona estona més.

Solidàries de tots els colors
Faltaven encara cinc minuts per l’hora en què estava convocada la mobilització, les 19.30h, i ja hi havia desenes de persones a la vorera d’enfront del Hilton. Ha estat aleshores quan la concentració ha creuat fins a l’entrada del vestíbul. Des d’aleshores i fins que s’ha desconvocat, vora les 20.30h, la concentració no ha callat ni un sol moment: “No a l’externalització, les Kelly’s en plantilla!”, “Visca, visca, visca la lluita feminista!”, “Si ens toquen a una, ens toquen a totes”, “Readmissió companyes acomiadades!” han estat els crits més cantats. Quan la gent cridava “Així, així, així, ni un pas enrere, contra el Hilton, acció directa!”, un parell d’ous de pintura han esclatat als vidres del vestíbul.

Les Kelly’s han aconseguit congregar solidàries de tots els colors i cases. Des de Iaioflautes a la PAICAM, passant per l’Esquerra Independentista -COS, Endavant, Arran, CUP-, la CGT, el Procés Embat, membres col·lectius llibertaris i autònoms o algú de la PAH, entre d’altres.

De ben segur que això no ha agradat l’enorme desplegament policíac allí present. Pocs minuts després que es desconvoqués la mobilització, uns agents de paisà dels Mossos s’han abraonat damunt d’un jove que hauria participat de la concentració. Els crits de les seves companyes han alertat la gent que quedava i mentre la policia acumulava cotxes patrulla i una furgoneta de la BriMo, les manifestants acumulaven solidàries que s’aplegaven a l’escena, càmera en mà. El jove ha estat identificat i l’han deixat anar en veure la massiva presència de gent.


[bar group="860×106"]