Dels vençuts de la guerra civil als vençuts de Palestina

Dels vençuts de la guerra civil als vençuts de Palestina

La campanya BDS al País Valencià ha convocat per aquest proper dissabte 28 de març un acte a l’antic camp de concentració franquista dels Ametllers a Alacant. L’objectiu de l’acte és denunciar la situació d’apartheid que viu el poble palestí. L’acte coincidirà tant amb l’aniversari de l’obertura del camp de concentració com amb el Dia de la Terra Palestina.

Per BDS al País Valencia, “Gernika al 1937 o el camp dels Ametllers al 1939 són, de moltes maneres, Palestina al 2015. Igualment, els bombardejos que patiren les poblacions d’Alacant durant el mes de maig de 1938 o de Xàtiva al febrer de 1939 ens recorden, salvant les distàncies, als que van patir les palestines i els palestins de Gaza el passat estiu. L’opressió, la liquidació del diferent i la concentració de persones en camps es va viure a camps com els Ametllers, Albatera o Porta Coeli al País Valencià al 1939; ara es viu a camps gegants com Gaza, a camps de refugiats de dins i fora de Palestina i als megaghettos que conformen els bantustans a l’Oest del Jordà”.

L’acte, que s’iniciarà a dos quarts d’una del migdia, comptarà amb la presència de Fayez Badawi, representant del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (PFLP), Patricio Azcárate, voluntari antifeixista en la Guerra Civil, i Musa Abdel-Muti Issa, escriptor de la trilogia A l’oest del Jordà. Tots ells, amb més persones, llegiran fragments de poesies, testimonis o llibres relacionats amb Palestina i amb el camp dels Ametllers.

BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) és una campanya internacional que denuncia que la situació dels palestins al seu país és similar a la viscuda per la població negra a la Sudàfrica de l’apartheid. Per tant, proposa usar els mateixos mètodes de lluita que van dur a l’aïllament i caiguda del règim racista sudafricà. El boicot als productes i a les delegacions esportives o acadèmiques n’és una cara. Forçar les empreses a desinvertir n’és una altra, que es complementa amb la demanda de sancions internacionals per a les flagrants violacions de drets humans dutes a terme per l’estat israelià. Tot això amb l’objectiu de forçar la caiguda del sistema d’apartheid israelià i caminar cap a la construcció d’una societat on jueus i palestins tinguin els mateixos drets.