[bar group="860×106"]

Diables i Bruixes del Riberal: “No volem fer correfocs engabiats”

Els correfocs corren perill als carrers de la Catalunya Nord. Quan el proper 4 de gener entri en vigor la normativa europea que regula l’ús del foc i de piroctècnia a l’espai públic, la transposició d’aquesta legislació a l’Estat francès podria fer desaparèixer aquesta pràctica cultural.

El cap dels Diables i Bruixes del Riberal, Joan Marill, ha explicat a L’ACCENT que la transposició establirà a partir del gener que la gent no es pot apropar a menys de 15 metres d’un espectacle amb pirotècnia, i que per tant no poden dansar amb els diables com es fa als correfocs.

Marill confia molt poc que d’ara al dia d’entrada en vigor de la nova normativa el Govern francès respongui a la petició que han fet els Diables i Bruixes del Riberal i moltes altres entitats de la Catalunya Nord per tal que la normativa s’adeqüi a les celebracions populars existents: “Segur que abans del dia 4 de gener no rebrem resposta”. A més, lamenta que no han rebut cap suport dels quatre parlamentaris ni dels dos senadors que surten de les comarques de la Catalunya Nord. Amb una excepció: la pregunta que va fer un dels diputats al Govern sobre la normativa; però Marill afegeix que la va fer amb molt poca convicció.

L’actitud d’alguns ajuntaments nord-catalans ha estat diferent, ja que fins a 20 consistoris han mostrat el suport a les reivindicacions dels diables, i molts d’aquests asseguren que celebraran correfocs malgrat que la nova normativa entri en vigor. També han rebut el suport de polítics del sud del Pirineu, com el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que els va rebre i que ha enviat una carta al president del Parlament francès explicant com havia transposat la normativa el Govern espanyol. I és que al sud de l’Albera sí que es podran continuar celebrant correfocs gràcies a la manera com s’ha adaptat la normativa europea.

Emprendre el camí de l’exili
Davant de el silenci de l’administració francesa davant les seves queixes, els Diables i Bruixes del Riberal van enviar fa algunes setmanes una carta a la Generalitat de Catalunya on demanaven asil polític. Joan Marill explica que el dia 3 de gener és el que tenen previst per pujar als cotxes i “emprendre el camí de l’exili”, ja que no els deixen altra opció. L’objectiu d’aquesta acció, explica Marill, és donar ressò a les seves demandes i que en parli la premsa estatal francesa.

Pel dia abans, el 2 de gener, estan organitzant un correfoc especial, on simbòlicament tallaran el cap a un diable amb una guillotina i cremaran una bruixa.


[bar group="860×106"]